Συνεχίστηκαν οι αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια

Συνεχίστηκαν οι αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή ημέρα ήταν η τελευταία μιας εβδομάδας έντονης νευρικότητας, μεγάλων διακυμάνσεων και δραστικών απωλειών στα χρηματιστήρια στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στην Ασία. Οι απώλειες, μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν και οι μεγαλύτερες της τελευταίας δεκαετίας. Χθες, ενώ αρχικά υπήρχε κλίμα ευφορίας στην αμερικανική αγορά και ο δείκτης S&P 500 ανέκαμπτε κατά 1,5%, εν συνεχεία υποχώρησε. Πριν από το κλείσιμο σημείωνε κάμψη 1,54% και ο Dow Jones 1,30%. O S&P 500 έχει από τις αρχές της εβδομάδας εμφανίσει απώλειες 7,7% και 10% από τις 26 Ιανουαρίου. Η πτώση αυτή, σύμφωνα με παράγοντες των αγορών, μεταφράζεται σε διορθωτική κίνηση. Για τον S&P, αυτή η εβδομάδα ήταν και η χειρότερη σε επίδοση από το 2008. Στην Κίνα, οι δείκτες χθες υποχώρησαν 4%, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης, που παρακολουθεί τα διεθνή χρηματιστήρια, MSCI World Index, σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το 2011. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε χθες με απώλειες 1,5%, εξαλείφοντας όλα τα κέρδη του προηγουμένου εξαμήνου. Ο δείκτης αυτός είχε πτώση 5% αυτήν την εβδομάδα, η οποία ήταν η χειρότερη κατά την τελευταία διετία.

«Σαφώς και η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν πολύ δύσκολη για τα διεθνή χρηματιστήρια, εξαιτίας των φόβων από την πιθανή αναθέρμανση του πληθωρισμού και την αντίδραση των κεντρικών τραπεζών σε αυτόν με την αύξηση του κόστους δανεισμού», παρατηρεί ο Λάκμαν Οτουνούγκα, αναλυτής της FXTM. Για παράδειγμα, την Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει νωρίτερα από το αναμενόμενο τα επιτόκιά της, εφόσον η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται δυναμικά. Ο δείκτης μεταβλητότητας των χρηματιστηρίων της Ευρωζώνης ανήλθε χθες στα υψηλότερα επίπεδά του μετά το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας πέρυσι τον Ιούνιο και μετά εξασθένησε. Ο δείκτης μεταβλητότητας των αμερικανικών ομολογιακών αγορών ενισχύθηκε, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης υποχώρησαν.

Καταφύγια

Οσοι επενδυτές απoμακρύνθηκαν από τα διεθνή χρηματιστήρια αυτή την εβδομάδα κάνοντας μαζικές πωλήσεις σε μετοχές, στράφηκαν ώς ένα βαθμό σε πιο ασφαλή καταφύγια και επενδυτικά προϊόντα, όπως είναι τα κρατικά ομόλογα, τα νομίσματα και τα πολύτιμα μέταλλα. Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων πλήττει τις μετοχές, επειδή μεταφράζεται σε αύξηση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Στην αμερικανική αγορά ομολόγων, της οποίας η δραστηριότητα καθόρισε και τις αντιδράσεις των αγορών αυτήν την εβδομάδα, χθες ειδικά δεν παρατηρήθηκαν μεγάλες μεταβολές. Οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων είχαν διαμορφωθεί σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα (2,8149%) εν συγκρίσει με το 2,849% της Πέμπτης και το 2,885% της Δευτέρας, οπότε είχαν φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων χρόνων. Στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων υπήρχε μικρή πτώση.

Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών τίτλων ήταν σχετικά χαμηλότερες χθες (0,74%), εν συγκρίσει με το 0,80%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών, που έφθασαν στη διάρκεια της εβδομάδας. «Οι επενδυτές θέλουν να περιορίσουν το ρίσκο και αποχωρούν από τις μετοχές, οπότε αυτό αναμένεται να λειτουργήσει εντέλει υπέρ των ομολόγων», επισημαίνουν αναλυτές. «Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων θα ενισχυθούν 10-15 μ.β. το επόμενο εξάμηνο». Οι αποδόσεις των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων ανήλθαν προσωρινά στα υψηλότερα επίπεδα ενός μηνός του 1,942% αργά το απόγευμα χθες. Στη Γηραιά Ηπειρο χθες ο FTSE 100 έκλεισε με -1,09%, ο CAC 40 με -1,41%, ο DAX με -1,25% και ο FTSE MIB με -1,33%. Το αργό Νέας Υόρκης εμφάνισε κάμψη 2,2% στα 59,82 δολάρια το βαρέλι, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή