Σε τροχιά σταθεροποίησης οι διεθνείς αγορές

Σε τροχιά σταθεροποίησης οι διεθνείς αγορές

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aπώλειες εμφάνισαν χθες οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ στην αμερικανική αγορά σημείωναν άνοδο αντιστρέφοντας την προηγούμενη πτωτική τους πορεία. Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε με -0,6%, ενώ στη Γουόλ Στριτ πριν από το κλείσιμο ο δείκτης Dow Jones είχε άνοδο της τάξεως του 0,20% και ο S&P 500 κατά 0,35%. Οι επενδυτές δεν επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τα ευνοϊκά εταιρικά αποτελέσματα, ενώ εξακολουθούν να προβληματίζονται για την πορεία της ανάκαμψης και αναμένουν τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό και τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ.

Εάν αυτά δείξουν άνοδο τιμών και ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον των καταναλωτών θα επανέλθουν οι ανησυχίες ότι η αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα γίνει με πιο γρήγορους ρυθμούς από τους αναμενόμενους. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ίδιες ακριβώς ανησυχίες πυροδότησαν τη δραστική πτώση των δεικτών μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για αύξηση μισθών στις ΗΠΑ στις 2 Φεβρουαρίου. Το ευρώ ενισχύθηκε προς το δολάριο κατά 0,5% στο 1,2354 δολάρια. Η εξασθένηση του αμερικανικού νομίσματος για τρεις συνεδριάσεις είναι και η μεγαλύτερη από τα τέλη Ιανουαρίου. Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν δύο μονάδες βάσεις στο 2,84%, ενώ οι αντίστοιχες των 10ετών γερμανικών κατά μία μονάδα βάσης στο 0,74%. Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του «μαύρου χρυσού» υποχώρησε. Το αργό Νέας Υόρκης υποχώρησε κατά 0,2% και διαμορφώθηκε χθες στα 59,19 δολάρια το βαρέλι.

Στη Γηραιά Ηπειρο οι περισσότεροι δείκτες αποδυναμώθηκαν. Τα εταιρικά αποτελέσματα είχαν θετικό αλλά και αρνητικό αντίκτυπο για τους επενδυτές. Τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου των τηλεπικοινωνιών λόγω των απογοητευτικών ετήσιων αποτελεσμάτων της βελγικής Telent. H μετοχή της υποχώρησε 5,5%. Η αντίστοιχη του Kering, που ελέγχει τον οίκο υψηλής ραπτικής Gucci, είχε απώλειες 3,9%, αν και οι πωλήσεις του τελευταίου υπερέβησαν τις προβλέψεις. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του Kering αναφέρθηκαν στις δυσμενείς επιπτώσεις του ισχυρού ευρώ. Χθες στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -0,13%, στο Παρίσι ο CAC 40 με -0,6%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με -0,7%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ με -1,23% και στο Μιλάνο ο FTSE MIB με -1,35%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή