Τα χρηματιστήρια δεν τρόμαξαν από την άνοδο του πληθωρισμού

Τα χρηματιστήρια δεν τρόμαξαν από την άνοδο του πληθωρισμού

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Wall Street και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αγνόησαν χθες σε μεγάλο βαθμό την είδηση ότι ενισχύθηκε τον Ιανουάριο ο δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ και κινήθηκαν ανοδικά, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 να κλείνει ενισχυμένος κατά 1,07%. Πρόκειται για σημάδι ωριμότητας από την πλευρά των επενδυτών, οι οποίοι επέλεξαν να εξετάσουν την ευρύτερη εικόνα (η αμερικανική και η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύσσονται με ικανοποιητικό ρυθμό, γεγονός που ευνοεί τις μετοχές), ή για μεταφορά της πίεσης στην αγορά ομολόγων; Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε χθες στο 2,91%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, καθώς ενισχύεται η υποψία των επενδυτών ότι η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αυξήσει ταχύτερα από το αναμενόμενο τα επιτόκια δανεισμού. Η είδηση ότι ο δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ (εξαιρείται η τιμή της ενέργειας και των επεξεργασμένων τροφίμων) αυξήθηκε τον Ιανουάριο κατά 0,3%, σε σχέση με τον Δεκέμβριο, προκάλεσε αρχικά πτώση στη Wall Street, με τον S&P 500 να ανοίγει υποχωρώντας κατά 0,5%. Ωστόσο σταδιακά άλλαξε το κλίμα, με τους επενδυτές να εξετάζουν τη γενικότερη εικόνα. «Ετήσια μεταβολή του δομικού πληθωρισμού κατά 1,8% εξακολουθεί να είναι κάτω από τον στόχο της Fed για διατήρηση του πληθωρισμού στο 2%», εξηγεί στο Reuters ο Τζόζεφ Λαβόρνια, επικεφαλής οικονομολόγος της Natixis για τις ΗΠΑ.

Τα μηνιαία στοιχεία τείνουν να είναι ευμετάβλητα και δεν πρέπει να δίνει κανείς υπερβολική σημασία σε αυτά, αλλά να εξετάζει τη μεσοπρόθεσμη τάση, προσέθεσε ο Φιλ Ορλάντο, επικεφαλής αναλυτής μετοχών στη Federal Investors, με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Η αγορά κάνει αυτό ακριβώς που κάνει η αγορά, πρώτα πυροβολεί και μετά ρωτάει», προσέθεσε ο Ορλάντο, εκτιμώντας ότι η αγορά θα εξακολουθήσει να είναι νευρική μέχρι την πρώτη συνεδρίαση της Fed τον Μάρτιο, υπό τον νέο πρόεδρό της Τζερόμ Πάουελ. Ενα άλλο στοιχείο που εκτιμάται ότι περιόρισε την αντίδραση των επενδυτών είναι πως τον Ιανουάριο μειώθηκαν δεύτερο συνεχόμενο μήνα οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ (κατά 0,3% τον Ιανουάριο, μεγαλύτερη υποχώρηση από τον Φεβρουάριο του 2017), γεγονός που υποδηλώνει πως θα περιοριστεί η καταναλωτική ζήτηση το πρώτο τρίμηνο. Οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει πως η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού κατά 0,25% τον Μάρτιο. Την Τρίτη, κατά την τελετή ορκωμοσίας του, ο Πάουελ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα συνεχίσει την πολιτική της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων δανεισμού. Ορισμένοι επενδυτές προβλέπουν πως η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού τέσσερις φορές το 2018 και όχι τρεις, όπως προβλέπουν οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες.

Πίεση

Μπορεί ο S&P 500 να ενισχυόταν χθες το βράδυ κατά 1,09% και ο Dow Jones κατά 0,80%, ωστόσο η πίεση είχε μεταφερθεί στα αμερικανικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ενισχύθηκε στο 2,91% , δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών. «Ηταν αναμενόμενο να υπάρξει υποχώρηση, καθώς προσπαθούμε να εξακριβώσουμε τι συμβαίνει στην οικονομία και με ποιον τρόπο θα μπορούσε να προσαρμόσει η Fed τη νομισματική της πολιτική υπό τη νέα ηγετική ομάδα, δεδομένου πως έχουμε νέα μακροοικονομικά στοιχεία», λέει ο Ορλάντο. Οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού κατά 0,25% τον Μάρτιο. Την Τρίτη, κατά την τελετή ορκωμοσίας του, ο Πάουελ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα συνεχίσει την πολιτική της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων δανεισμού. Ορισμένοι επενδυτές προβλέπουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού τέσσερις φορές το 2018 και όχι τρεις. Η άνοδος της απόδοσης των αμερικανικών κρατικών ομολόγων συμπαρέσυρε και τα γερμανικά ομόλογα, που ενισχύθηκαν κατά τρεις μονάδες βάσης στο 0,774%, σύμφωνα με στοιχεία του Tradeweb.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή