ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρέφει το κλίμα ηρεμίας στις διεθνείς αγορές

epistrefei-to-klima-iremias-stis-diethneis-agores-2234769

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αρχίζουν να αντισταθμίζουν τις απώλειες των προηγούμενων ημερών. Επίσης, η Wall Street άνοιξε ανοδικά, χάρη και στα ισχυρά εταιρικά κέρδη της Lloyds και της Glencore. Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε χθες με άνοδο 0,16%, παρά την πτώση ορισμένων μεγάλων χρηματιστηρίων, όπως αυτού της Φρανκφούρτης, όπου ο δείκτης DAX έκλεισε με ζημίες 0,14%. Αντιθέτως, στο Λονδίνο ο FTSE 100 είχε καλύτερη πορεία από αυτήν άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και τελικά έκλεισε με κέρδη 0,48%, με τη μετοχή της Glencore να ενισχύεται κατά 5,2%, λίγες ώρες αφότου είχε παρουσιάσει το καλύτερο ετήσιο αποτέλεσμα στην ιστορία της. Και ο τραπεζικός δείκτης του Stoxx Europe 600 έκλεισε με άνοδο 0,55%, κυρίως χάρη στην άνοδο της μετοχής της Lloyds, η οποία παρουσίασε το 2017 το υψηλότερο κέρδος από το 2006.

Στο Παρίσι, ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,2%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος (-0,09%), ωστόσο στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 έκλεισε με πτώση 1,1%. Στη Wall Street, ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο μετά τη δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed και αργά το βράδυ κατέγραφε άνοδο κατά 1,10%, ενώ το ίδιο συνέβη και με τον Dow Jones, που εμφάνιζε κέρδη 1,08%. Ο δείκτης Nasdaq 100 βρισκόταν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Στα πρακτικά της Fed εκφράζεται η άποψη ότι ενισχύονται η οικονομική ανάπτυξη και ο πληθωρισμός και ότι «η πλειοψηφία (των κεντρικών τραπεζιτών) σημειώνει ότι η βελτιωμένη προοπτική για την οικονομική ανάπτυξη αυξάνει την πιθανότητα πως θα είναι αρμόζουσα περαιτέρω σταδιακή αύξηση» των επιτοκίων δανεισμού. Στην Ασία ο δείκτης MSCI έκλεισε χθες με κέρδη 0,3%, ενώ ο δείκτης των αναδυόμενων αγορών MSCI Emerging Market έκλεισε με άνοδο 1,5% στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων. Το Χρηματιστήριο της Σαγκάης ανοίγει ξανά σήμερα μετά τις γιορτές για το κινεζικό νέο έτος. Ο δείκτης δολαρίου spot του Bloomberg ενισχυόταν χθες κατά 0,2%, ενώ το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,09% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να κυμαίνεται γύρω στο 1,2324. Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου ενισχύθηκε χθες κατά μία μονάδα βάσης στο 2,90%.