Οι κρίσιμες αποφάσεις μιας άτυπης συνόδου

Οι κρίσιμες αποφάσεις μιας άτυπης συνόδου

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα χρήματα και οι κορυφαίες θέσεις αξιωματούχων της Ευρώπης θα αποτελέσουν το βασικό αντικείμενο της σημερινής άτυπης Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς η Ενωση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την αποχώρηση της Βρετανίας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, πλην της Βρετανίδας πρωθυπουργού, θα κληθούν να πουν κατά πόσον συμφωνούν στην αύξηση του επόμενου επταετούς προϋπολογισμού, από τον οποίον πληρώνεται η κοινή πολιτική σε ασφάλεια, άμυνα και μεταναστευτικό, παρά τη μείωση των καθαρών εισφορών εξαιτίας της αποχώρησης της Βρετανίας. Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα κληθούν, επίσης, να πουν κατά πόσον συμφωνούν να δοθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιο αποφασιστικός ρόλος στην επιλογή του επόμενου επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και τι θα γίνει με τις έδρες του Ε.Κ. που θα μείνουν κενές μετά την αποχώρηση των Βρετανών ευρωβουλευτών. «Με την άτυπη Σύνοδο Κορυφής θα αρχίσει η συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το Brexit, τόσο για θεσμικά ζητήματα όσο και για τον προϋπολογισμό», λέει υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Ολες οι αποφάσεις που θα προετοιμαστούν κατά τη διάρκεια αυτής της Συνόδου Κορυφής θα τεθούν σε ισχύ μόνο μετά την αποχώρηση της Βρετανίας», προσθέτει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί οι ηγέτες να αυξήσουν το ύψος του επόμενου προϋπολογισμού για την περίοδο 2021-2027 στο 1,1% με 1,2% του ΑΕΠ της Ε.Ε., από 1% που είναι σήμερα. Η Κομισιόν έχει προτείνει μείγμα περιορισμού δαπανών και αύξησης εσόδων από νέες πηγές, ώστε να καλυφθεί η «τρύπα» 10 δισ. ευρώ που θα προκαλέσει στον κοινό προϋπολογισμό η αποχώρηση της Βρετανίας. Η Γερμανία, η οποία συνεισφέρει το μεγαλύτερο καθαρό ποσό στον προϋπολογισμό, έχει δηλώσει έτοιμη να πληρώσει ακόμη περισσότερα χρήματα. Ωστόσο άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός, υποστηρίζοντας πως μια μικρότερη Ε.Ε. θα έχει και μικρότερο προϋπολογισμό.

«Ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. προκαλούσε διχασμό και θα εξακολουθήσει να το κάνει ακόμη και χωρίς τη Βρετανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», εξηγεί ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και προσθέτει πως σήμερα δεν πρόκειται να συμφωνηθεί το ύψος του προϋπολογισμού. «Η πλειοψηφία των κρατών-μελών υποστηρίζει υψηλότερο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ωστόσο αυτά που είναι επιφυλακτικά ή τάσσονται κατά, είναι πολύ αποφασισμένα και ενδεχομένως περισσότερο αποφασισμένα από τα κράτη-μέλη που τάσσονται υπέρ της αύξησης», επισημαίνει. Εκτός από το θέμα του πόσα χρήματα θα ξοδέψουν και σε ποιους τομείς, οι ηγέτες της Ε.Ε. πρέπει να επιλύσουν και διαδικαστικά ζητήματα, όπως για πόσο χρονικό διάστημα θα διαπραγματεύεται η Ευρώπη μέχρι να καταλήξει σε συμφωνία. Η Κομισιόν θα επιθυμούσε αυτό να έχει γίνει πριν από τις επόμενες ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019, ωστόσο πολλοί ηγέτες θεωρούν ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα δεν είναι ρεαλιστικό, δεδομένου ότι για να υπάρξει συμφωνία για τον προηγούμενο προϋπολογισμό είχε απαιτηθεί διαπραγμάτευση 29 μηνών. Μία πιθανή εξέλιξη θα ήταν να έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος για τον προϋπολογισμό έως τις ευρωεκλογές και η τελική συμφωνία να κλείσει αργότερα, όταν θα έχει συγκληθεί σε σώμα το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιθανόν να απορρίψουν την απαίτηση των ευρωβουλευτών, η επιλογή του επόμενου επικεφαλής της Κομισιόν να γίνει μόνο μεταξύ των υποψηφίων που θα έχουν επιλέξει τα βασικά πολιτικά κόμματα του Ε.Κ. «Η απόφαση εξαρτάται από τους Ευρωπαίους ηγέτες… Το να γίνει κάποιος κορυφαίος υποψήφιος (ενός εκ των κομμάτων του Ε.Κ.) δεν τον αποκλείει από τον αγώνα (διαδοχής). Μπορεί να αυξάνει τις πιθανότητές του, αλλά δεν αποτελεί και ούτε πρόκειται να αποτελέσει εγγύηση ότι κάποιος θα γίνει πρόεδρος της Κομισιόν», λέει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή