ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βάιντμαν: «Η εθνικότητα δεν πρέπει να αποτελεί κριτήριο επιλογής»

vaintman-i-ethnikotita-den-prepei-na-apotelei-kritirio-epilogis-2235334

Για να λειτουργήσει σωστά η νομισματική ένωση στην Ευρώπη, το κριτήριο της εθνικότητας δεν πρέπει να παίζει ρόλο σχετικά με την ανάληψη θέσεων ευθύνης σε διάφορους κορυφαίους οργανισμούς, δήλωσε ο Γενς Βάιντμαν, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, σε συνέντευξη που έδωσε χθες στους Financial Times.

Ο κ. Βάιντμαν μονοπώλησε αυτήν την εβδομάδα το ενδιαφέρον του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού κόσμου, διότι η επιλογή του υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος για τη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θεωρείται ότι ανοίγει τον δρόμο στον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη να διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι. Ο διορισμός του κ. Βάιντμαν στην προεδρία της ΕΚΤ, με Ισπανό αντιπρόεδρο, θα μπορούσε να συμβάλει στην επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στον ευρωπαϊκό Βορρά και τον ευρωπαϊκό Νότο. Οι Financial Times σχολιάζουν ότι «το επιχείρημα πως η εθνικότητα δεν πρέπει να παίζει ρόλο, υποβαθμίζει τη βαρύνουσα πολιτική σημασία αυτής της κομβικής θέσης».

Εντούτοις, υπάρχουν αντιδράσεις για το ενδεχόμενο να γίνει ο κ. Βάιντμαν νέος πρόεδρος της ΕΚΤ, κυρίως γιατί εξέφρασε δημοσίως τη διαφωνία του για την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η οποία, κατά κοινή ομολογία, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Ακόμη και αυτοί που συμμερίζονταν στην ΕΚΤ την άποψη του κ. Βάιντμαν ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης από την ΕΚΤ αποτελούν οιονεί παροχή έμμεσης κρατικής βοήθειας, διαφωνούσαν με τον απόλυτο τρόπο που εξέφραζε τις απόψεις του. Ο κ. Ντράγκι δεν έχει εκτιμήσει τη στάση του κ. Βάιντμαν. Θυμίζουμε ότι ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης τέθηκε στο στόχαστρο όχι μόνον του κ. Βάιντμαν αλλά και πολλών άλλων Γερμανών, οι οποίοι θεωρούν ότι το χρέος είναι συνώνυμο της αμαρτίας.

O κ. Βάιντμαν ίσως ωφεληθεί αν η εθνικότητα, τελικά, παίζει ρόλο για την επιλογή του επόμενου προέδρου της ΕΚΤ. Στη λίστα των πιθανών υποψηφίων, εκτός του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη, είναι ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό και ο Ολλανδός ομόλογός του Κλας Νοτ. Ενα ισχυρό επιχείρημα υπέρ του κ. Βάιντμαν είναι ότι έφτασε η ώρα ένας Γερμανός να αναλάβει τα ηνία της ΕΚΤ, έπειτα από τον Ολλανδό Βιμ Ντούιζενμπεργκ, τον Γάλλο Ζαν Κλοντ Τρισέ και τον Ιταλό Μάριο Ντράγκι. Αν, τελικά, ικανοποιηθεί το αίτημα της Γερμανίας, θα συναινέσει το Βερολίνο σε άλλα ζητήματα, όπως η υιοθέτηση ενός κοινού προϋπολογισμού που ζητεί η Γαλλία; «Είναι μια παράλογη διαμάχη», δήλωσε ο κ. Βάιντμαν στους Financial Times. «Ζήτησε ποτέ η Γερμανία ανταλλάγματα όταν ο κ. Τρισέ διορίστηκε πρόεδρος της ΕΚΤ;»