Ανοδος στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων

Ανοδος στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στις 31 Ιανουαρίου, η οικονομία παραμένει σε πορεία ανάπτυξης με ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ πάνω από το δυνητικό, επιβεβαιώνοντας τον σχεδιασμό της τράπεζας για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων. Αρκετά μέλη της αρμόδιας επιτροπής αναθεώρησαν ανοδικά τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης στο άμεσο μέλλον, τονίζοντας ότι οι «ανοδικοί κίνδυνοι» για την οικονομία είναι αυξημένοι. Επίσης, σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την άποψη ότι ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί προς τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα, με τα ρίσκα να θεωρούνται εξισορροπημένα. Στον απόηχο της δημοσίευσης των πρακτικών της Fed, τα οποία προκάλεσαν συζητήσεις από μέρους των επενδυτών για μια ενδεχόμενη πιο επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων ανήλθαν σε νέα υψηλά και το δολάριο ΗΠΑ ενισχύθηκε. Στο πλαίσιο αυτό, η απόδοση του 2ετούς κυβερνητικού ομολόγου (η απόδοση κινείται αντίστροφα από την τιμή) εκτοξεύθηκε σε νέα υψηλά σχεδόν δεκαετίας κοντά στο 2,28% την Τετάρτη, πριν υποχωρήσει στο 2,23% στο τέλος της εβδομάδας, παραμένοντας όμως 5 μ.β. περίπου πιο ψηλά σε εβδομαδιαία βάση. Ο αντίστοιχος 10ετής τίτλος ενισχύθηκε σε νέο υψηλό τεσσάρων ετών κοντά στο 2,96% στα μέσα της εβδομάδας πριν κινηθεί χαμηλότερα στο 2,88% την Παρασκευή.

Στην Ευρώπη, οι αποδόσεις των 10ετών κυβερνητικών ιταλικών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά, φτάνοντας σε υψηλό 3 εβδομάδων στο 2,10% την Παρασκευή, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο μέσα στο 2018, καθώς κορυφώνεται η πολιτική αβεβαιότητα όσο πλησιάζουμε στην ημέρα διεξαγωγής των ιταλικών γενικών εκλογών στις 4 Μαρτίου. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη παραμένουν στο προσκήνιο, καθώς την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας των μελών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) σχετικά με την πρόταση της ηγεσίας του κόμματος για συμμετοχή σε μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού με τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU).

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο ΗΠΑ επωφελήθηκε από τις υψηλότερες αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, με τον δείκτη DXY να ανέρχεται σε υψηλό μιάμισης εβδομάδας στις 90,235 μονάδες την Πέμπτη και να παραμένει μέχρι το τέλος της εβδομάδας περίπου 1% υψηλότερα σε εβδομαδιαία βάση. Παράλληλα, το ευρώ βρέθηκε υπό πίεση ύστερα από τη μεγαλύτερη σε σύγκριση με την αναμενόμενη μείωση των δεικτών επιχειρηματικής εμπιστοσύνης IFO της Γερμανίας και Υπευθύνων Προμηθειών στη μεταποίηση της Ευρωζώνης, τον Φεβρουάριο. Επίσης, αρνητική επίπτωση στο κοινό νόμισμα είχε και η δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 25 Ιανουαρίου, τα οποία έδειξαν ότι, παρά τη θετική δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, μια αλλαγή στην επικοινωνιακή τακτική (forward guidance) της κεντρικής τράπεζας θεωρείται πρώιμη κυρίως λόγω των επίμονα υποτονικών πληθωριστικών πιέσεων.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή