Η Fed τρόμαξε τις ευρωπαϊκές αγορές

Η Fed τρόμαξε τις ευρωπαϊκές αγορές

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πτώση αντέδρασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην προοπτική μιας μεγαλύτερης αύξησης στο κόστος δανεισμού των ΗΠΑ απ’ ό,τι προβλεπόταν αρχικά. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε κατά 0,18%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι κλάδοι καταναλωτικών ειδών και τηλεπικοινωνιών.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax διολίσθησε κατά 0,29% και ο γαλλικός δείκτης Cac-40 έκλεισε με οριακή πτώση (-0,01%). Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 απώλεσε το 0,1% της αξίας του, αλλά η μετοχή του συνδρομητικού τηλεοπτικού δικτύου Sky εκτοξεύθηκε κατά 21% αφού ο αμερικανικός όμιλος ψυχαγωγίας και ΜΜΕ, Comcast, προσέφερε 22,1 δισ. στερλίνες για την εξαγορά του. Οριακή άνοδο (0,01%) σημείωσε το χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τους επενδυτές να βρίσκονται σε επιφυλακή ενόψει των εθνικών εκλογών αυτήν την Κυριακή.

Από την πρώτη κατάθεση του νέου προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, επενδυτές και αναλυτές συμπέραναν πως είναι πολύ πιθανές τέσσερις αντί για τρεις αυξήσεις στο βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ. Πολλές εταιρείες έχουν δανειστεί σε δολάρια και φοβούνται μια αύξηση των αποδόσεων και πτώση των τιμών εάν αυξηθούν περισσότερο τα επιτόκια στις ΗΠΑ.

To δολάριο ενισχύθηκε χθες έναντι του ευρώ και της στερλίνας καθώς ο κ. Πάουελ δήλωσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι θα συνεχίσει τη νομισματική πολιτική της προκατόχου του, Τζάνετ Γέλεν, διότι η οικονομία προσεγγίζει την πλήρη απασχόληση. Η στερλίνα υποχώρησε κατά 0,46% στο 1,3898 έναντι του δολαρίου. Παρομοίως, το ευρώ εμφάνισε χθες πτώση 0,38%, φθάνοντας το 1,2264 έναντι του δολαρίου. Το τελευταίο 12μηνο, όμως, το δολάριο έχει υποχωρήσει κατά 12% έναντι της στερλίνας και κατά 16% έναντι του ευρώ.

Μεγάλη πτώση παρουσίασαν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς κυριάρχησαν ανησυχίες για αύξηση της αμερικανικής παραγωγής. Τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ έχουν επιβάλει πλαφόν στην ημερήσια παραγωγή τους για να ενισχυθούν οι τιμές, αλλά η αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ συγκρατεί τις ανοδικές τάσεις. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου διαμορφώθηκε στα 62,98 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 1,47%. Στο Λονδίνο, η τιμή του μπρεντ υποχώρησε στα 66,56 δολάρια το βαρέλι, με απώλειες 1,39%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή