Καθαίρεση της στρατιωτικής ηγεσίας στη Σαουδική Αραβία

Καθαίρεση της στρατιωτικής ηγεσίας στη Σαουδική Αραβία

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΙΑΝΤ. Σε δομικό ανασχηματισμό της στρατιωτικής ηγεσίας προχώρησε ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αντικαθιστώντας ορισμένους από τους κορυφαίους αξιωματούχους της χώρας και φέρνοντας στο προσκήνιο μια νεότερη γενιά ώστε να ενισχύσει περαιτέρω την εξουσία του.

Οι αλλαγές ανακοινώθηκαν χθες και, μεταξύ άλλων, απομακρύνθηκαν ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού, οι επικεφαλής των δυνάμεων αεροπορίας και ξηράς και αξιωματούχοι των υπουργείων Αμυνας και Εσωτερικών. Παράλληλα, αξιοπρόσεκτη είναι η προαγωγή γυναίκας, της Ταμαντούρ μπιντ Γιουσέφ αλ Ραμά, στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, γεγονός σπάνιο για το συντηρητικό κράτος της Σαουδικής Αραβίας. Οι ειδικοί ερμηνεύουν την κίνηση ως προσπάθεια του πρίγκιπα Μοχάμεντ να προωθήσει μια εκμοντερνισμένη εκδοχή του Ισλάμ. Οι αλλαγές επιδιώκουν να βελτιώσουν τη στρατιωτική εκπαίδευση και την κατανομή των πόρων και να διαμορφώσουν μια στρατιωτική ηγεσία με καινοτόμες ιδέες.

Κατά τους αναλυτές, οι αλλαγές δεν συνδέονται άμεσα με τη στρατιωτική εμπλοκή της χώρας στην Υεμένη εναντίον του ένοπλου κινήματος των Χούθι. Ο πόλεμος, ωστόσο, έχει περιέλθει σε αδιέξοδο, ενώ συνεχίζεται η εκδήλωση διεθνών αντιδράσεων μπροστά στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ η Σαουδική Αραβία εισπράττει τη διεθνή κατακραυγή για τις θανάσιμες αεροεπιδρομές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή