«Παρών» δηλώνει για την προεδρία της ΕΚΤ ο Βάιντμαν

«Παρών» δηλώνει για την προεδρία της ΕΚΤ ο Βάιντμαν

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γενς Βάιντμαν, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, δεν απέκλεισε χθες την πιθανότητα να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) το 2019. Είναι χαρακτηριστική και εξόχως διπλωματική η δήλωσή του στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC: «Ολοι στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας ενδιαφέρονται για τη νομισματική πολιτική και επιθυμούν να λάβουν μέρος στη χάραξή της». Και μεταξύ άλλων ενδιαφερόντων επισήμανε ότι «γι’ αυτό έχουμε αναλάβει θέσεις ευθύνης, για να συζητάμε και να βρίσκουμε λύσεις στα δύσκολα θέματα». Την περασμένη εβδομάδα «φούντωσαν» τα σενάρια που θέλουν τον επικεφαλής της Bundesbank να είναι ο διάδοχος του Ντράγκι. Η συζήτησε πυροδοτήθηκε από τη στιγμή που το Eurogroup επέλεξε τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος για τη θέση του αντιπροέδρου, ύστερα από την αποχώρηση του Πορτογάλου Βίτορ Κονστάνσιο τον Μάιο του 2018.

Κάποιοι θεωρούν ότι ένας αξιωματούχος από τον ευρωπαϊκό Βορρά μπορεί να αναλάβει καθήκοντα επικεφαλής της ΕΚΤ, εφόσον ένας Ισπανός βρίσκεται σε θέση αντιπροέδρου. Ποτέ άλλοτε ένας Γερμανός δεν έχει αναλάβει τη θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές. Βέβαια, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB) και της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας (EIB) είναι Γερμανοί.

Είναι γνωστό, παράλληλα, ότι ο κ. Βάιντμαν έχει εκφράσει ανοικτά την αντίθεσή του με την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, παρά την καθοριστική συμβολή της στην ανάκαμψη του ευρωπαϊκού Νότου. «Θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, μεγάλες οι αντιδράσεις από πολλά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, αν ο κ. Βάιντμαν γίνει πρόεδρος της ΕΚΤ, επειδή έχει διαφωνήσει δημοσίως με τις περισσότερες αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας», επισημαίνει ο Ερικ Νίλσεν, υψηλόβαθμο στέλεχος στο Τμήμα Ερευνών της UniCredit.

Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης έχει αναφερθεί πολλάκις στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που δεν επιθυμεί να συνεχιστεί αλλά να τερματιστεί, αφού πρώτα καθοριστεί συγκεκριμένη προθεσμία. Η στάση του έχει προκαλέσει τη δυσφορία του κ. Ντράγκι. Στο παρελθόν, ο επιφανής τραπεζίτης Αξελ Βέμπερ, επειδή ήταν λαλίστατος και αρκούντως εξωστρεφής, την περίοδο που ξέσπασε η κρίση δημοσίου χρέους στην Ευρωζώνη, «έκαψε» τις όποιες πιθανότητες είχε να αντικαταστήσει τον Ζαν Κλοντ Τρισέ στο τιμόνι της ΕΚΤ.

Επιπροσθέτως, υπάρχει μία Γερμανίδα στα υψηλά κλιμάκια της ΕΚΤ. Η Σαμπίνε Λαουτενσλέγκερ είναι μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και πρέπει να υποβάλει την παραίτησή της αν ανατεθεί στον Γενς Βάιντμαν η προεδρία της ΕΚΤ μετά τη λήξη της θητείας του Μάριο Ντράγκι. Στη λίστα των πιθανών υποψηφίων συγκαταλέγονται ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό και ο Ολλανδός ομόλογός του Κλας Νοτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή