ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδη 2 δισ. για Bundesbank

Κέρδη 2 δισ. για Bundesbank

Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας προχώρησε σε ενίσχυση των προβλέψεών της, ώστε να είναι σε θέση να αντεπεξέλθει σε πιθανές ζημίες από αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της, στα τέλη του παρελθόντος έτους οι προβλέψεις της αυξήθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ, φθάνοντας συνολικά στα 16,4 δισ. ευρώ. Το 2017, η Τράπεζα εμφάνισε κέρδη 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,9 δισ. ευρώ το μεταβίβασε στο κράτος.

Κίνδυνοι

Δεδομένου ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ φαίνονται ολοένα και πιο σίγουροι ότι χάρη στη δυναμική οικονομική ανάπτυξη θα αναθερμανθεί και ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, πλησιάζει πλέον και το τέλος του προγράμματος περιόδου ποσοτικής χαλάρωσης. «Η συνέχιση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης επιτείνει τους κινδύνους από μία αύξηση των επιτοκίων», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν. «Παράλληλα, τα κέρδη της Τράπεζας ενισχύθηκαν λόγω της μεγάλης ρευστότητας και των αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων». Tέλος, αναφέρεται ότι τα συνολικά της έσοδα από τόκους ανήλθαν πέρυσι σε 5,2 δισ. ευρώ από τα 3,7 δισ. ευρώ το 2016.