100 πόλεις εξασφαλίζουν το 70% του ρεύματος από ΑΠΕ

100 πόλεις εξασφαλίζουν το 70% του ρεύματος από ΑΠΕ

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 100 πόλεις εξασφαλίζουν τουλάχιστον το 70% της ηλεκτροδότησής τους από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με έρευνα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Carbon Disclosure Project (CDP). Πάνω από 40 πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Ρέικιαβικ και της Βασιλείας, ηλεκτροδοτούνται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Για να καταλήξει η CDP σε αυτό το συμπέρασμα συγκέντρωσε στοιχεία για την αγορά ενέργειας σε περισσότερες από 570 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Τόνισε ότι το 2018 υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των πόλεων που καλύπτουν τουλάχιστον το 70% των ενεργειακών αναγκών τους από ανανεώσιμες πηγές από το 2015.

Στη λίστα αυτών των πόλεων περιλαμβάνονται το Σιάτλ και η Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ, το Οσλο στη Νορβηγία, το Βανκούβερ στον Καναδά και το Ναϊρόμπι στην Κένυα. Η CDP αποκαλύπτει ότι 275 πόλεις χρησιμοποιούν υδροηλεκτρική ενέργεια, 189 ηλεκτροδοτούνται από αιολική ενέργεια και 184 εξαρτώνται από ηλιακά πάνελ. Στο Ρέικιαβικ, το ηλεκτρικό ρεύμα προέρχεται από έναν συνδυασμό υδροηλεκτρικής και γεωθερμικής ενέργειας. Το Μπέρλινγκτον στην πολιτεία του Βερμόντ των ΗΠΑ εξασφαλίζει την ηλεκτροδότησή του από ένα μείγμα βιομάζας, αιολικής, υδροηλεκτρικής και ηλιακής ενέργειας.

Οπως δήλωσε στο δίκτυο CNBC ο δήμαρχος του Μπέρλινγκτον, μια πόλη που απέχει 151 χιλιόμετρα από το Βερμόντ του Καναδά: «Στα μέρη μας δημιουργείται ένα υγιές περιβάλλον για να εργαστεί κάποιος, να ζήσει και να μεγαλώσει την οικογένειά του».

Η CDP τόνισε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να υλοποιηθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού για να διατηρηθεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου. Πέρυσι, οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία έπειτα από απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή