Η Ε.Ε. σηκώνει το γάντι και απαντάει με δασμούς στις εισαγωγές των ΗΠΑ

Η Ε.Ε. σηκώνει το γάντι και απαντάει με δασμούς στις εισαγωγές των ΗΠΑ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα τέλη Ιανουαρίου ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ ότι, «αν θέλουν εμπορικό πόλεμο, θα τον έχουν». Και σε αυτό το σημείο φαίνεται ότι βρισκόμαστε σήμερα, ύστερα από τις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου προς την Αμερική. Πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιβληθούν δασμοί 25% σε αμερικανικές εισαγωγές, αν προχωρήσουν οι ΗΠΑ με τους δικούς τους δασμούς. Γαλλία και Γερμανία βρίσκονται σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες, στοχεύοντας σε προϊόντα από πολιτείες που στηρίζουν τους Ρεπουμπλικανούς. Δηλαδή τις μοτοσικλέτες Harley-Davidson από το Ουινσκόνσιν, τους χυμούς πορτοκαλιού από τη Φλόριντα και το ουίσκι από το Κεντάκι.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι σταθερά υπέρ του ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου. Πάντως, πέραν των ενδεχόμενων δασμών, θα λάβει και ορισμένα αντίμετρα. Ο στόχος της θα είναι να αποτρέψει την πλημμυρίδα χάλυβα και αλουμινίου που δεν θα μπορεί να εισέλθει στις ΗΠΑ να κατακλύσει την ευρωπαϊκή αγορά. Τα αντίμετρα ενδεχομένως να είναι όπως αυτά που τελευταία φορά ενεργοποιήθηκαν το 2002. Εκείνη τη χρονιά ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε επιβάλει δασμούς στον ευρωπαϊκό χάλυβα. Επιπλέον, οι Βρυξέλλες, σε συνεργασία και με άλλους εμπορικούς εταίρους, θα καταθέσουν μήνυση κατά των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας δήλωσε ότι οι δασμοί δεν αποβαίνουν προς όφελος κανενός, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξέφρασε την ανησυχία του. «Αυτό το καίριο πλήγμα από τις ΗΠΑ θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε όλον τον κόσμο, αλλά ειδικά οι εξαγωγές της Γερμανίας και οι θέσεις εργασίας θα πληγούν ιδιαίτερα», δήλωσε. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ χαρακτήρισε τις αποφάσεις Τραμπ απαράδεκτες, ενώ η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ δήλωσε ότι «ο Καναδάς θα πάρει τα αναγκαία μέτρα να προασπίσει τα συμφέροντα του εμπορίου του και των εργαζομένων του». Για τον κίνδυνο «αλλεπάλληλων κινήσεων προστατευτισμού» έκανε λόγο ο Ντίτερ Κεμπφ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών. Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι στις ΗΠΑ κατευθύνεται το 15% των ευρωπαϊκών εξαγωγών χάλυβα. Πρόκειται για 3,4 εκατ. τόνους χάλυβα που ισοδυναμούν με το 2% της συνολικής παραγωγής της Ε.Ε. Ο κλάδος, όπως αναφέρει η Ενωση Ευρωπαϊκών Χαλυβουργιών Eurofer, απασχολεί 320.000 εργαζομένους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή