Κέρδη στην Ευρώπη με εξαίρεση την αγορά του Μιλάνου

Κέρδη στην Ευρώπη με εξαίρεση την αγορά του Μιλάνου

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν χθες οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αφού την περασμένη εβδομάδα είχαν υποχωρήσει στο χαμηλό εξαμήνου λόγω φόβων για τις επιπτώσεις των δασμών που επέβαλε ο Αμερικανικός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου των ΗΠΑ. Εξαίρεση αποτέλεσε το χρηματιστήριο του Μιλάνου, όπου ο δείκτης FTSE Mib έκλεισε με πτώση 0,42% επειδή δεν προέκυψε αυτοδύναμη κυβέρνηση στην Ιταλία. Μεγάλες απώλειες σημείωσαν οι τραπεζικές μετοχές στην Ιταλία, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ το ευρώ υποχώρησε κάποια στιγμή κάτω από το 1,23 δολ.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε κατά 1,04%, ο δείκτης Dax στη Φρανκφούρτη κατά 1,49%, ο δείκτης Cac-40 στο Παρίσι κατά 0,6% και ο δείκτης FTSE-100 κατά 0,65%. Τα κέρδη στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης αποδίδονται στο ότι οι Σοσιαλδημοκράτες έδωσαν το πράσινο φως για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες, τερματίζοντας την αβεβαιότητα που επικρατούσε από τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Oι δείκτες Dow Jones και S&P 500 λίγο πριν το κλείσιμο ενισχύονταν 1,37% και 1,11%, αντιστοίχως, επανακτώντας μέρος των απωλειών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων τεσσάρων συνεδριάσεων. Την περασμένη εβδομάδα, οι δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq υποχώρησαν κατά 3%, 2% και 1,1%, αντιστοίχως, επειδή οι δασμοί που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος φέρνουν τις ΗΠΑ πολύ κοντά στον κίνδυνο ενός εμπορικού πολέμου με κάποιες από τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου. Χθες, ωστόσο, οι επενδυτές φαίνεται πως επέλεξαν να αγνοήσουν αυτήν τη δυσάρεστη προοπτική και επικεντρώθηκαν σε στοιχεία για τη μεγαλύτερη του αναμενομένου ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ.

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του «μαύρου χρυσού», καθώς κυριάρχησε η πεποίθηση για μείωση της παγκόσμιας προσφοράς. Η εξασθένιση της παραγωγής στη Βενεζουέλα και η δέσμευση των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ να τηρήσουν στο έπακρο το πλαφόν στην ημερήσια παραγωγή τους ενίσχυσαν την τιμή του Brent κατά 1,71%, στα 65,49 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αργού πετρελαίου διαμορφώθηκε στα 662,47 δολάρια το βαρέλι, παρουσιάζοντας κέρδη 1,99%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή