Περιορισμένη άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Περιορισμένη άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι φόβοι των επενδυτών για το ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης μειώθηκαν χθες, αφού υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προειδοποίησαν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τα αντίποινα που θα ακολουθήσουν από την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου των ΗΠΑ. Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg, μάλιστα, ο Τραμπ είναι «ανοικτός σε αλλαγές» των επίμαχων δασμών, ενδεχόμενο που προς στιγμήν έδωσε ώθηση στη Wall Street.

Νωρίτερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε κατά 0,13%, ο δείκτης Cac-40 στο Παρίσι κατά 0,06% και ο δείκτης Dax στη Φρανκφούρτη κατά 0,19%. Με κέρδη έκλεισαν οι μετοχές στον ευρωπαϊκό κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών ύστερα από τις απώλειες της Δευτέρας λόγω ανησυχιών για αντίποινα εις βάρος τους.

Το χρηματιστήριο του Μιλάνου ανέκαμψε χθες από τις απώλειες της συνεδρίασης της Δευτέρας, οι οποίες προκλήθηκαν από την αδυναμία σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης στις εκλογές της Κυριακής. Ο ιταλικός δείκτης FTSE Mib σημείωσε άνοδο 1,75%. «Η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στους επόμενους μήνες και υπό την έννοια αυτή η καθυστέρηση είναι πολύ θετικό σημάδι, διότι σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν αιφνίδιες εξελίξεις», σχολιάζει ο Κεν Αντελούγκα, στρατηγικός αναλυτής στη City Index, στο πρακτορείο Reuters.

Στη Wall Street, οι επενδυτές υποδέχθηκαν θετικά την προοπτική εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα. Οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών θα πραγματοποιήσουν τον επόμενο μήνα την πρώτη σύνοδο κορυφής μετά μια δεκαετία.

Πάντως, στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης ο Dow Jones ακροβατούσε μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου.

To ευρώ αναρριχήθηκε στο 1,2404 δολ. Αναλυτές της Deutsche Bank εκτιμούν ότι το ευρώ θα συνεχίσει να ενισχύεται έναντι του δολαρίου το 2018, επειδή δεν θα είναι τόσο ισχυρές οι εισροές κεφαλαίων στις αμερικανικές μετοχές. Και αυτό διότι οι αποτιμήσεις στη Wall Street είναι ήδη πολύ υψηλές. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου κινήθηκε στα 62,60 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 0,05%. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent έφθασε τα 65,79 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 0,38%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή