Ο Βορράς μπλοκάρει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της Ευρωζώνης

Ο Βορράς μπλοκάρει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της Ευρωζώνης

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οκτώ βορειοευρωπαϊκές χώρες αντιδρούν στην προσπάθεια της Γερμανίας και της Γαλλίας να διαμορφώσουν την ατζέντα για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Αντιπροτείνουν σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία και μεταρρυθμίσεις, ενώ απορρίπτουν τις προτάσεις Μακρόν.

Η επικράτηση λαϊκιστικών δυνάμεων στην Ιταλία είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει την αντίθεση των βορειοευρωπαϊκών χωρών σε οποιαδήποτε πρόταση για αύξηση του κοινού προϋπολογισμού, ίδρυση νέων μηχανισμών για τον περιορισμό κρίσεων και για παραχώρηση νέων εξουσιών στις Βρυξέλλες. Η Ευρωζώνη έχει θέσει στόχο την υιοθέτηση κοινών θέσεων στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Ολλανδία, Φινλανδία, Ιρλανδία, οι τρεις χώρες της Βαλτικής και οι εκτός Ευρωζώνης Σουηδία και Δανία δήλωσαν χθες από κοινού ότι η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης θα έπρεπε να επικεντρωθεί στην πιο αυστηρή εφαρμογή όσων ισχύουν ήδη και στον περιορισμό ρίσκων όπως τα κόκκινα δάνεια, το δημόσιο χρέος, το ποσοστό κρατικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες. Από τις πιο αμφιλεγόμενες ιδέες των οκτώ βορειοευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι η (παλιά γερμανική πρόταση από το 2010) αυτόματη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους, προτού επιχειρηθεί οικονομική διάσωση από την Ευρωζώνη.

Ιδέες και επισημάνσεις

Βασική ιδέα των οκτώ είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η από κοινού ανάληψη οποιασδήποτε μορφής ρίσκου. Η ενίσχυση της Ευρωζώνης «απαιτεί πρωτίστως αποφασιστική δράση σε εθνικό επίπεδο και πλήρη συμμόρφωση με τους κοινούς κανόνες μας», αναφέρεται στη δήλωση. Η αντίδραση της νέας χανσεατικής ένωσης εκδηλώνεται τη στιγμή που ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βερολίνου και Παρισίων για τον σχηματισμό κοινών θέσεων, ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής στις 22-23 Μαρτίου.

Η πρώτη παρατήρηση των οκτώ είναι ότι όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συμμετέχουν στη διαμόρφωση κοινών θέσεων για το μέλλον της Ευρωζώνης. «Ισχυρότερη απόδοση (στην εφαρμογή) εθνικής δημοσιονομικής πολιτικής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων… θα πρέπει να έχει προτεραιότητα έναντι άλλων προτάσεων», αναφέρουν οι οκτώ κυβερνήσεις. Χάγη, Ελσίνκι και οι υπόλοιπες πρωτεύουσες είναι επιφυλακτικές απέναντι στις φιλόδοξες προτάσεις Μακρόν περί δημιουργίας κοινού προϋπολογισμού και υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης. Αλλωστε είναι αντίθετες και στην πρόταση της Κομισιόν όχι μόνο για την Ευρωζώνη αλλά και για ενίσχυση του κοινού προϋπολογισμού (2021-2027) μετά την έξοδο της Βρετανίας.

Ως προτεραιότητα οι οκτώ κυβερνήσεις θέτουν την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, μέσω του πιο επιθετικού περιορισμού του ύψους των κόκκινων δανείων. «Θα μπορούσαμε να εγκαινιάσουμε μια πολιτική συζήτηση για το πρώτο στάδιο του κοινού μηχανισμού ασφάλισης καταθέσεων (EDIS), όταν έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος σχετικά με τα μέτρα για περιορισμό του ρίσκου», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση. Υποστηρίζουν επίσης την ιδέα μετατροπής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αλλά όχι την πρόταση της Κομισιόν για έλεγχό του από αυτήν.

«Δεν δώσαμε λευκή επιταγή»

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) δεν έχουν δώσει «λευκή επιταγή» στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) όσον αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική, δήλωσε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος της κ. Μέρκελ, προειδοποιώντας τους κυβερνητικούς εταίρους πως αν το παρακάνουν, θα θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την κυβερνητική συμφωνία. «Δεν βλέπω το κομμάτι της κυβερνητικής συμφωνίας που αναφέρεται στην Ευρώπη ως λευκή επιταγή», δήλωσε χθες στη Welt ο Ραλφ Μπρίνκχαους, αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών. Τόνισε πως το CDU θα επιμείνει στη μη αύξηση του δημοσίου χρέους και πως θα εξετάσει πολύ προσεκτικά τις προτάσεις του κυβερνητικού του εταίρου για την Ευρώπη. «Αν κάποιος αρχίσει να υπαναχωρεί από πάγιες γερμανικές θέσεις, δεν θα τον υποστηρίξουμε», είπε ο Μπρίνκχαους. Τον περασμένο μήνα, ο Σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς, ο πιθανότερος επόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, είχε πει πως το κόμμα θα σεβαστεί την πολιτική Σόιμπλε περί επίτευξης δημοσιονομικού πλεονάσματος. Πολλοί Χριστιανοδημοκράτες είναι αρνητικοί απέναντι στην απόφαση Μέρκελ να παραχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών στο SPD.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή