Νέα δεδομένα καλείται να σταθμίσει η ΕΚΤ

Νέα δεδομένα καλείται να σταθμίσει η ΕΚΤ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κίνδυνος να ξεσπάσει ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος, η νίκη αντιευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων στις πρόσφατες ιταλικές εκλογές και η πολιτική αστάθεια που συνεπάγεται αυτό για την τρίτη οικονομία της Ευρωζώνης αποτελούν ισχυρούς λόγους για να αποφύγει τις τολμηρές κινήσεις ο Μάριο Ντράγκι στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ. Σε αυτούς τους παράγοντες που ανέκυψαν τις τελευταίες ημέρες και εντείνουν τον προβληματισμό του προέδρου της ΕΚΤ προστίθεται και η διαφαινόμενη επιβράδυνση όσον αφορά την ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Οπως επισημαίνει το Bloomberg, αυτές οι αρνητικές εξελίξεις, λίγο πριν από την αυριανή συνεδρίαση της τράπεζας, ενισχύουν την επιχειρηματολογία του Μάριο Ντράγκι υπέρ της στάσης αναμονής σε ό,τι αφορά τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Αποδυναμώνει, παράλληλα, τη θέση όσων μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ ζητούν να αλλάξει ο κ. Ντράγκι τη φρασεολογία με την οποία ανακοινώνει στις αγορές τις προθέσεις της τράπεζας για να διαμηνύσει αυτή τη φορά ότι επίκειται λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Οπως τονίζει ο Ρούπερτ Γουότσον, στέλεχος της Mercer Ltd στο Λονδίνο, «τους επόμενους 12 μήνες, αν υπάρξει σοκ είτε πολιτικής είτε οικονομικής φύσεως, η ΕΚΤ θα επιμείνει στην αναπτυξιακή πολιτική». Ο ίδιος επισημαίνει ότι «ο Ντράγκι έχει καταστήσει σαφές ότι η αναπτυξιακή πολιτική θα διατηρηθεί μέχρις ότου δεν θα χρειάζεται».

Στην προηγούμενη συνεδρίαση της τράπεζας, τον Ιανουάριο, τα στελέχη της αναφέρθηκαν στην ανάπτυξη που σημειώνεται στην Ευρωζώνη, αλλά, παράλληλα, υπογράμμισαν ότι υπάρχουν σοβαροί γεωπολιτικοί κίνδυνοι καθώς και το ενδεχόμενο στροφής των κυβερνήσεων στον προστατευτισμό. Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ υλοποίησε έναν από αυτούς τους κινδύνους, απειλώντας την Ευρώπη ότι θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων αν η Ε.Ε. προβεί σε αντίποινα για την επιβολή δασμών στα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου. Ετσι, οι επενδυτές δείχνουν να ανησυχούν και ο δείκτης εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη (Sentix) βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα σχεδόν ενός έτους.

Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης στην Ευρωζώνη, καθώς οι τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών σημείωσαν τον Φεβρουάριο τη χαμηλότερη ανάπτυξη των τελευταίων τεσσάρων μηνών και υποχώρησε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης. Οπως υπογράμμιζε ο Μάνφρεντ Χέμπνερ, διευθυντικό στέλεχος στη Sentix, «τα ερωτήματα που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες χαλαρώνουν την πίεση στην ΕΚΤ για να επιβάλει περιοριστική νομισματική πολιτική». Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του Bloomberg καταδεικνύουν ότι οι οικονομολόγοι της Ευρωζώνης δεν προβλέπουν πια ότι αύριο η ΕΚΤ θα διαμηνύσει στις αγορές αλλαγή της πολιτικής της. Εκτιμούν, αντιθέτως, ότι θα αναβάλει την ανακοίνωση ενός τέτοιου μηνύματος για τον Ιούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή