Νευρικότητα επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια

Νευρικότητα επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διαφαινόμενος κίνδυνος εμπορικού πολέμου άσκησε πιέσεις στις αμερικανικές αγορές με τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 να εμφανίζουν μικρή πτώση λίγο πριν από το κλείσιμο. «Είναι περισσότερο μια ανησυχία για την πολιτική κατάσταση, που πιέζει προς τα κάτω την αγορά», επισημαίνει ο Μπρεντ Σούτε, αναλυτής της Northwestern Mutual Wealth Management. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως δεν είναι τόσο η απειλή των δασμών όσο «η ευρύτερη αλλαγή στον Λευκό Οίκο που υπονομεύει το κλίμα στην αγορά».

Στην Ευρώπη, αντίθετα, φαίνεται να έχει επικρατήσει η αισιοδοξία πως ο Αμερικανός πρόεδρος θα υπαναχωρήσει υπό το βάρος των συντονισμένων πιέσεων τόσο από πλευράς Ε.Ε. όσο και από το ίδιο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, με αποκορύφωμα την παραίτηση του Γκάρι Κον, επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό καταδεικνύει τουλάχιστον η γενικευμένη άνοδος των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου να κλείνει με ελαφρά κέρδη 0,16%, μολονότι σημείωσαν πτώση οι μετοχές εταιρειών μετάλλων. Οι βιομηχανίες Glencore, Anglo American, BHP Billiton, Rio Tinto υποχώρησαν από 0,1% έως 1,6%.

Στη Γαλλία, άλλωστε, το κλίμα στο χρηματιστήριο του Παρισιού φαίνεται να διαμόρφωσε η είδηση πως ο Γάλλος πρόεδρος σκοπεύει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση της εταιρείας διαχείρισης των γαλλικών αεροδρομίων. Ετσι ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με ελαφρά άνοδο 0,34%. Τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών σημείωσαν ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου που έκλεισε με κέρδη 1,22% και ο δείκτης XETRA DAX της Φρανκφούρτης που έκλεισε με κέρδη 1,09%.

Σχολιάζοντας το γενικότερο κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο Φιλίπ Ντίκεν, αναλυτής της Columbia Threadneedle Investments, τόνισε πως «τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, οι αποτιμήσεις ανεβαίνουν ενώ πρόκειται να αυξηθεί το κόστος του δανεισμού, επομένως αναγκάζεται κανείς να κάνει κάτι». Η γενικότερη ανησυχία για το ενδεχόμενο εμπορικού πολέμου συμπίεσε, πάντως, και τις τιμές του πετρελαίου που οδηγήθηκαν στη μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων τριών εβδομάδων. Αργά το βράδυ το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν γύρω στα 61,23 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 64,46 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή