Η κινεζική οικονομία θα ξεπεράσει φέτος την Ευρωζώνη

Η κινεζική οικονομία θα ξεπεράσει φέτος την Ευρωζώνη

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2018 η οικονομία της Κίνας αναμένεται να υπερβεί σε μέγεθος εκείνην της Ευρωζώνης, καθώς το ΑΕΠ της θα φθάσει στα 13,2 τρισ. δολάρια, αφήνοντας πίσω τα 12,8 τρισ. δολάρια της Ευρωζώνης. Το περασμένο έτος, άλλωστε, η κινεζική οικονομία πλησίασε την Ευρωζώνη σε απόσταση αναπνοής, αφού υπολειπόταν μόλις κατά 200 δισ. δολάρια. «Θα την υπερβεί και μετά θα παραμείνει μεγαλύτερη», προεξοφλεί ο Ντέιβιντ Μαν, οικονομολόγος της Standard Chartered Bank, που υπογραμμίζει πως «το οικονομικό σύστημα, η υποδομή των θεσμών, η παιδεία και οι υποδομές ευνοούν την Ασία».

Στοιχεία του Bloomberg επιβεβαιώνουν, άλλωστε, πως «έχει φθάσει ο αιώνας της Ασίας», καθώς το άθροισμα των ασιατικών οικονομιών, των μεγάλων οικονομιών Ιαπωνίας και Ινδίας και των αναδυόμενων οικονομιών, όπως αυτές των Φιλιππίνων και της Ινδονησίας, έχει υπερβεί από το 2016 το άθροισμα των οικονομιών Βόρειας και Νότιας Αμερικής. Σε ό,τι αφορά την Κίνα, δεύτερη οικονομία στον κόσμο, σημειώνει σταδιακή επιβράδυνση, καθώς ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επιχειρεί αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου από εκείνο των χαμηλών μισθών και των εκτεταμένων εξαγωγών σε ένα πιο ισορροπημένο μείγμα στο οποίο θα διαδραματίζει ισχυρότερο ρόλο η εγχώρια ζήτηση και κατανάλωση. Οπως, πάντως, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, για να επιτύχει τέτοια φιλόδοξη στροφή, η Κίνα πρέπει να αντιμετωπίσει σειρά προκλήσεων: να τιθασεύσει το δυσθεώρητο χρέος της, να ανοίξει τις χρηματαγορές της στους ξένους επενδυτές και να επιλύσει το πρόβλημα ενός ταχύτατα γηράσκοντος πληθυσμού. Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Μαν, η Κίνα θα σημειώνει ανάπτυξη τουλάχιστον 6% για το υπόλοιπο της δεκαετίας που διανύουμε και θα διατηρήσει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της τάξης του 5% έως 5,5% για όλη τη δεκαετία του 2020. Ο ίδιος οικονομολόγος εκτιμά πως πολύ δύσκολα θα υπερβεί η Ευρωζώνη ρυθμό ανάπτυξης άνω του 2% την επόμενη εικοσαετία. Ο Αντίγια Μπέιβ, οικονομολόγος της Bank of America Merrill Lynch, επισημαίνει ότι η προηγούμενη φορά που η κινεζική οικονομία επισκίασε τη Δυτική Ευρώπη ήταν γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα. Ο Ντέβιντ Μαν επισημαίνει, άλλωστε, πως η ανοδική πορεία της Κίνας τείνει να επαναφέρει την παγκόσμια οικονομία στην κατάσταση που τη χαρακτήρισε για το μεγαλύτερο μέρος της Ιστορίας. Οπως τονίζει, τα τελευταία 150 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων οι δυτικές οικονομίες είναι ισχυρότερες από την Ανατολή, αποτελούν ιστορικά την εξαίρεση, όχι τον κανόνα. Προς επίρρωσιν της άποψής του, ο Ρομπ Σουμπαραμάν, στέλεχος της Nomura Holdings στη Σιγκαπούρη, τονίζει: «Θυμηθείτε πως η Κίνα ήταν η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου το 1800 και αυτό είχε μεγάλες επιπτώσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή