Η Exxon έχασε την πρωτοκαθεδρία από τη Shell στην κερδοφορία

Η Exxon έχασε την πρωτοκαθεδρία από τη Shell στην κερδοφορία

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον περασμένο μήνα η ExxonMobil έχασε 200 εκατ. δολ., όταν αποχώρησε από την κοινοπραξία που είχε δημιουργήσει με τη Rosneft στη Ρωσία. Η ζημία σκιαγραφεί το μέγεθος των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο Ντάρεν Γουντς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, που βρίσκεται για δεύτερη χρονιά στο τιμόνι του ενεργειακού κολοσσού. Ορισμένες από τις επιλογές του προκατόχου του, του Ρεξ Τίλερσον, που σήμερα είναι υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, οδήγησαν σε ζημίες πολλών δισ. δολαρίων, εν μέσω μείωσης της παραγωγής αλλά και της απογοητευτικής πορείας της μετοχής της εταιρείας.

Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκεται ο Γουντς αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα. Η εταιρεία προγραμματίζει για το 2018 δαπάνες περίπου 24 δισ. δολ., αυξημένες κατά 25% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2016. Στη Γουιάνα, για παράδειγμα, ηγείται κοινοπραξίας για την εκμετάλλευση πετρελαιοπηγής που εκτιμάται πως έχει τουλάχιστον 3,2 δισ. βαρέλια πετρέλαιο. Τόσο η Exxon όσο και οι εταίροι της στην κοινοπραξία θεωρούν πως πρέπει να επενδύσουν άλλα 4 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη μιας πηγής από την οποία δεν θα μπορέσουν να αντλήσουν πετρέλαιο τουλάχιστον πριν από τα τέλη του επόμενου έτους. Σκοπεύει, επίσης, να αυξήσει τις δαπάνες σε επενδύσεις της στο Κατάρ, στη Μοζαμβίκη και στη Νέα Γουινέα.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της, η Royal Dutch Shell και η Chevron, έχουν «παγώσει» ή ακόμα και μειώσει τις δαπάνες τους, έχοντας ολοκληρώσει τα σχέδια επέκτασής τους. Η μετοχή της Exxon έχει υποχωρήσει κατά 18% από τη στιγμή που ανέλαβε ο Γουντς τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, ενώ της Shell έχει σημειώσει άνοδο 25% και της Chevron υποχώρησε 3% το ίδιο χρονικό διάστημα. Ο Γουντς υφίσταται την πίεση των επενδυτών, που γνωρίζουν πως θα είχαν πολύ περισσότερα αν είχαν επενδύσει στους ανταγωνιστές της Exxon. Ορισμένοι θα ήθελαν, άλλωστε, η εταιρεία να ασχοληθεί με μεγαλύτερη ένταση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι αναλυτές ζητούν περισσότερη διαφάνεια στις επιχειρήσεις της εταιρείες και ορισμένοι καλούν τον Γουντς να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία.

Η Exxon κατέβαλε 200 εκατ. δολάρια για να αποχωρήσει από την κοινοπραξία με τη Rosneft, με την οποία θα εκμεταλλευόταν από κοινού κοιτάσματα στη Θάλασσα Κάρα της Ρωσίας και στη Μαύρη Θάλασσα. Πριν από πέντε χρόνια σχεδίαζε να δαπανήσει πάνω από 3 δισ. δολάρια στη Ρωσία, αλλά υπαναχώρησε στα τέλη του 2014 και διέκοψε τις σχετικές εργασίες, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Παράλληλα χρεώθηκε με 1,3 δισ. δολάρια για λάθος επιλογές του Τίλερσον σε σχέδια για την εκμετάλλευση φυσικού αερίου στο Μεξικό και στον Καναδά. «Αναμφίβολα, τα τελευταία χρόνια η Exxon δεν τα έχει πάει τόσο καλά», σχολιάζει ο Χανκ Σμιθ, στέλεχος της επενδυτικής Haverfor Trust, που διατηρούσε μετοχές του ενεργειακού κολοσσού επί δύο δεκαετίες και προσφάτως προσέθεσε στο χαρτοφυλάκιό της μετοχές της Royal Dutch Shell. Η Exxon χάνει τώρα την πρώτη θέση που κατείχε ως η ενεργειακή εταιρεία με τα μεγαλύτερα κέρδη. Τώρα αυτή τη διάκριση απολαμβάνει η Shell.

Μέχρι στιγμής, η Exxon έχει κατορθώσει να καλύψει μέρος από όλες τις ζημίες, καθώς κινούνται ανοδικά οι τιμές του πετρελαίου. Πολλοί αναλυτές του πετρελαϊκού κλάδου, όμως, επισημαίνουν ότι η εταιρεία δεν κατόρθωσε να εμφανίσει ικανοποιητικά κέρδη το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, και αυτό αποτελεί «αναμφίβολα αποτυχία». Πολλοί επενδυτές επιμένουν, πάντως, ότι είναι πολύ νωρίς να αποτιμηθεί η θητεία του Γουντς.

Οπως επισημαίνει ο Μαρκ Στεκλ, στέλεχος της επενδυτικής Adams Natural Resources Fund, που έχει στο χαρτοφυλάκιό της μετοχές της Exxon, «είναι ελάχιστες οι αποφάσεις που μπορεί να λάβει μόνος του ένας άνθρωπος τους πρώτους 12 ή 13 μήνες της θητείας του, όπως ο Γουντς, και να επηρεάσει την πορεία της εταιρείας του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή