Το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης προανήγγειλε ο Μάριο Ντράγκι

Το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης προανήγγειλε ο Μάριο Ντράγκι

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναπάντεχα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήρε χθες την υπόσχεση να αυξήσει το ύψος των αγορών περιουσιακών στοιχείων και τη χρονική διάρκεια του προγράμματος αγοράς ομολόγων, στην περίπτωση που επιδεινωθούν οι προοπτικές της οικονομίας, κάνοντας ένα συμβολικό βήμα προς τον τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης. Ωστόσο, ο Ντράγκι προειδοποίησε για τις σοβαρές απειλές του προστατευτισμού και της απορρύθμισης του κανονιστικού πλαισίου του χρηματοπιστωτικού κλάδου, απειλές που και οι δύο προέρχονται από την Ουάσιγκτον. Τα επιτόκια δανεισμού παρέμειναν αμετάβλητα.

Ομόφωνη απόφαση

Οπως είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ήταν ομόφωνη και δικαιολογείται από το γεγονός ότι έχουν βελτιωθεί σημαντικά οι προοπτικές για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Η ΕΚΤ επανέλαβε τη δέσμευση ότι τα επιτόκια δανεισμού θα παραμείνουν αμετάβλητα «πολύ μετά» τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο θα συνεχιστεί με μηνιαίες αγορές 30 δισ. ευρώ τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο. Ο κ. Ντράγκι εξήγησε ότι η υπόσχεση για ενίσχυση της ποσοτικής χαλάρωσης, αν απαιτηθεί, είχε δοθεί το 2016, όταν ήταν διαφορετικές οι επικρατούσες συνθήκες. «Αν και η αλλαγή δεν σηματοδοτεί πολλά από μόνη της, επαναβεβαιώνει τη γενική κατεύθυνση», εξήγησε, μιλώντας στο Reuters o Νέβιλ Χιλ, οικονομολόγος της Credit Suisse. Είναι αλήθεια πως κανένας δεν περίμενε πλέον ότι η ΕΚΤ θα αναγκαζόταν να αυξήσει το ύψος των αγορών και να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ο κ. Ντράγκι πρόσθεσε, βέβαια, πως εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος η οικονομία να αναπτυχθεί λιγότερο απ’ όσο προβλέπει η ΕΚΤ, και περιέλαβε την απειλή του προστατευτισμού στο εμπόριο στον κατάλογο με τους κινδύνους.

Η ΕΚΤ αναβάθμισε ελαφρώς την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης στο 2,4% το 2018 (από 2,3% τον Δεκέμβριο), διατηρώντας αμετάβλητη την πρόβλεψη για το 2019 (1,9%) και το 2020 (1,7%). Στο μέτωπο του πληθωρισμού, τα πράγματα δεν εξελίσσονται τόσο καλά για την ΕΚΤ. Ο πληθωρισμός θα παραμείνει στο 1,5% το 2018, θα υποχωρήσει στο 1,4% το 2019 (από 1,5% τον Δεκέμβριο) ενώ ακόμη και το 2020 δεν προβλέπεται να έχει ανέβει πάνω από το 1,7%. Στόχος της ΕΚΤ είναι να διατηρεί τον πληθωρισμό «κάτω αλλά κοντά στο 2%». «Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη ενισχύει την πεποίθησή μας πως ο πληθωρισμός θα συγκλίνει προς τον στόχο μας», είπε χθες ο Ντράγκι, προσθέτοντας, όμως, πως οι πληθωριστικές πιέσεις είναι περιορισμένες. «Η εντολή που μας έχει δοθεί αφορά τη σταθερότητα των τιμών. Δεν μπορούμε να πούμε ακόμη πως κερδίσαμε», είπε ο Ντράγκι. Αρχικά, το ευρώ είχε ενισχυθεί κατά 0,5% έναντι του δολαρίου, μόλις έγινε γνωστή η αλλαγή του μηνύματος που απευθύνει η ΕΚΤ προς τους επενδυτές.

Ωστόσο, στη συνέχεια άρχισε να υποχωρεί, καθώς ανέλυε ο Ντράγκι τις απειλές που υπάρχουν στον όχι και τόσο μακρινό ορίζοντα, και αργά το βράδυ υποχωρούσε κατά 0,83% και η ισοτιμία κυμαινόταν στο 1,2310.

Δύο απειλές

Ο Ντράγκι ανέφερε χθες δύο σημαντικές απειλές για την οικονομία της Ευρωζώνης. «Αν βάζεις δασμούς στους συμμάχους σου, τότε απορεί κανείς ποιοι είναι οι εχθροί σου», είπε ο Ντράγκι, αναφερόμενος στην απόφαση Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που πλήττουν πολλές σύμμαχες χώρες των ΗΠΑ. Η ΕΚΤ θεωρεί ότι η άμεση επίπτωση για την οικονομία της Ευρωζώνης θα είναι περιορισμένη, ανησυχεί, ωστόσο, ότι η επιβολή δασμών από τον Τραμπ θα επιδεινώσει τις διεθνείς σχέσεις. «Είμαστε πεπεισμένοι πως οι διαφορές θα πρέπει να συζητούνται και να επιλύονται σε πολυμερές πλαίσιο και ότι οι μονομερείς αποφάσεις είναι επικίνδυνες», δήλωσε ο κ. Ντράγκι. Η δεύτερη σημαντική απειλή είναι, κατά τον πρόεδρο της ΕΚΤ, η απορρύθμιση του χρηματοπιστωτικού κανονιστικού πλαισίου σε άλλες μεγάλες χώρες, δηλαδή στις ΗΠΑ. «Θεωρώ ότι είναι σημαντική απειλή για τα επόμενα χρόνια», είπε ο κ. Ντράγκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή