Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το QE

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το QE

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ενίσχυση των λαϊκιστικών κομμάτων στις ιταλικές εκλογές και οι εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Ε.Ε. δεν επηρέασαν τη χθεσινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία έκανε ένα μικρό βήμα για να σηματοδοτήσει αλλαγή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη. Στην επίσημη ανακοίνωσή της, η ΕΚΤ εγκατέλειψε τη δέσμευση για την αύξηση των μηνιαίων αγορών ομολόγων και/ή την παράταση του προγράμματος, εάν επιδεινωθούν οι οικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη. Η φράση αυτή περιλαμβανόταν σε όλες τις ανακοινώσεις που εκδίδει η ΕΚΤ από τον Δεκέμβριο του 2016. Μια τέτοια αλλαγή βέβαια δεν αναμενόταν πριν από τη συνεδρίαση του Απριλίου, αλλά τελικά πραγματοποιήθηκε έξι εβδομάδες νωρίτερα.

Από αυτό το σημείο και έπειτα προβλέπεται πως θα υπάρξουν και άλλες «χειρουργικές» τροποποιήσεις στη στάση της ΕΚΤ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020. Στη συνεδρίαση της 14ης Ιουνίου ή της 26ης Ιουλίου, η ΕΚΤ αναμένεται να αναγγείλει τη μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων, ύψους 30 δισ. ευρώ, από τον Οκτώβριο, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Στο ανακοινωθέν αυτών των συνεδριάσεων θα συνδέσει, επίσης, απευθείας τα επιτόκια με τις προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού.

Στη συνεδρίαση της 13ης Σεπτεμβρίου θα μιλήσει, συγκεκριμένα, για μηνιαίες αγορές ομολόγων 15 δισ. ευρώ από τον Οκτώβριο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2018. Στη συνεδρίαση της 13ης Δεκεμβρίου θα επιβεβαιώσει ότι θα τερματιστούν οι μηνιαίες αγορές ομολόγων των 15 δισ. ευρώ στα τέλη του ίδιου μήνα. Αλλαγές στα επιτόκια προβλέπεται να ανακοινωθούν στη συνεδρίαση του Ιουνίου του 2019. Το επιτόκιο αναχρηματοδότησης θα αυξηθεί κατά 25 μονάδες βάσης από το 0% σήμερα. Παράλληλα, το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθεί από το -0,40% στο υφιστάμενο 0% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα οριστεί στο 0,5% από το τρέχον 0,25%. Η επόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου του 2019, ενώ θα ακολουθήσουν περίπου τρεις επιπλέον αυξήσεις μέχρι το 2020.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είπε πως η απόφαση να αναφερθεί η δέσμευση για αύξηση των μηνιαίων αγορών ομολόγων ή/και παράταση του προγράμματος ήταν ομόφωνη. Η ΕΚΤ αναγνώρισε ότι ελλοχεύουν νέοι κίνδυνοι, ιδιαίτερα η ενίσχυση των τάσεων προστατευτισμού. Είναι, πράγματι, μια ισχυρή πιθανότητα. Παρ’ όλα αυτά αναθεώρησε λίγο προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη από το 2,3% στο 2,4% το 2018. Οπότε, ικανοποιούνται έως έναν βαθμό τα «γεράκια», δηλαδή τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που επιθυμούν τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων και την αύξηση των επιτοκίων.

*Επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT