ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

2 δισ. ευρώ χρεώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Βρετανία λόγω της απάτης με τους Κινέζους εισαγωγείς

2-dis-eyro-chreonei-i-eyropaiki-epitropi-ti-vretania-logo-tis-apatis-me-toys-kinezoys-eisagogeis-2238092

 Την επιστροφή 2 δισ. ευρώ στον κοινοτικό προϋπολογισμό, ως μη καταβληθέντα τέλη, ζητεί από τη Βρετανία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή την αδυναμία της βρετανικής κυβέρνησης να λάβει μέτρα για να πατάξει το κινεζικό δίκτυο που δραστηριοποιείται στη χώρα επί τουλάχιστον έξι έτη. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε την περασμένη Πέμπτη γραπτή επιστολή στη βρετανική κυβέρνηση, στην οποία αναφέρει ότι η χώρα παραβίασε τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και χρειάζεται να καταβάλει τελωνειακούς δασμούς τους οποίους απέτυχε να συλλέξει, διότι εισήγαγε ενδύματα και υποδήματα από την Κίνα σε τιμές χαμηλότερες του κόστους παραγωγής.

Σύμφωνα με τη σχετική επιστολή της Κομισιόν, «παρότι η Βρετανία έχει ενημερωθεί για τους κινδύνους της απάτης σχετικά με τις εισαγωγές ενδυμάτων και υποδημάτων από την Κίνα από το 2007, και παρότι έχει ζητηθεί από τις Αρχές να λάβουν μέτρα, η Βρετανία δεν έχει κατορθώσει να δράσει για να αποτρέψει αυτήν την απάτη». Οπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Financial Times, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η αδυναμία της Βρετανίας να δράσει εγκαίρως σχετικά με αυτήν την υπόθεση από τον Νοέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2017, έχει στερήσει από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό περίπου 2,7 δισ. ευρώ ή 2 δισ. ευρώ, μετά την αφαίρεση των εξόδων που απαιτούνται κατά την καταβολή των δασμών. Από την άλλη πλευρά, η βρετανική κυβέρνηση επιμένει να μη δέχεται τις εκτιμήσεις των Βρυξελλών, δηλώνοντας στους FT ότι δεν αναγνωρίζει τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για υποτιθέμενη απώλεια δασμών.

Το αρμόδιο ευρωπαϊκό γραφείο για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος (OLAF), στο πλαίσιο τριετούς έρευνας, κατηγόρησε τη Βρετανία ότι δεν ανταποκρίθηκε στις συνεχόμενες προειδοποιήσεις των ευρωπαϊκών αρχών, βάσει των οποίων αρκετοί Κινέζοι εισαγωγείς απέφευγαν να καταβάλουν δασμούς, δηλώνοντας ότι τα εισαγόμενα προϊόντα κόστιζαν πολύ λιγότερο από την πραγματική τους αξία. Η έρευνα αναφέρεται σε ορισμένες περιπτώσεις εισαγόμενων γυναικείων παντελονιών, των οποίων η τιμή ήταν χαμηλότερη από το 5% της μέσης τιμής που χρεώνονται στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά τελωνεία. Στον αντίποδα, η τελωνειακή υπηρεσία της Βρετανίας HMRC δήλωσε στους FT ότι έχει προβεί σε κινήσεις για την πάταξη περιστατικών αποφυγής πληρωμής δασμών, διασφαλίζοντας 29,8 δισ. στερλίνες. Η Βρετανία έχει περιθώριο δύο μηνών να απαντήσει, αλλιώς η Κομισιόν μπορεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια καταβολής τελωνειακών δασμών από τη Βρετανία έρχεται στο προσκήνιο σε μια περίοδο που τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. διαπραγματεύονται τρόπους αναπροσαρμογής του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ενόψει της τρύπας των 12 δισ. ευρώ ετησίως που θα αφήσει η Βρετανία, λόγω της επικείμενης αποχώρησής της από την Ε.Ε. Επίσης, το γραφείο OLAF είχε επισημάνει ότι, εκτός από την επιβάρυνση στον κοινοτικό προϋπολογισμό, η μαζική εισαγωγή ενδυμάτων και υποδημάτων σε τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής έχει ζημιώσει κατά 3,2 δισ. ευρώ και άλλες χώρες από τη μη καταβολή του ΦΠΑ. Στο παρελθόν αναφέρθηκε ότι θίγονταν η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία.