Λε Μερ: Κανείς δεν θα κερδίσει από έναν «εμπορικό» πόλεμο μεταξύ ΕΕ – ΗΠΑ

Λε Μερ: Κανείς δεν θα κερδίσει από έναν «εμπορικό» πόλεμο μεταξύ ΕΕ – ΗΠΑ

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης τάχθηκαν κατά ενός ενδεχόμενου εμπορικού πολέμου, μετά την επιβολή υψηλών δασμών από τις ΗΠΑ στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προετοιμασμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.

«Ανησυχούμε για την πιθανότητα ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ, επειδή πιστεύουμε ότι θα υπάρχουν μόνο χαμένοι» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Μπρουνό Λε Μερ.

«Πιστεύουμε ότι ο προστατευτισμός είναι αδιέξοδος – κανείς δεν θα κερδίσει έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα χαρακτήρισε «ατυχή» την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σημειώνοντας ότι είναι «σαφώς εναντίον των συμφερόντων των Ολλανδών πολιτών, των Ευρωπαίων πολιτών».

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα στραφεί επίσης εναντίον των συμφερόντων των Αμερικανών πολιτών. Για αυτό ελπίζω ότι θα διασφαλίσουμε πως δεν θα ξεκινήσει ένας τέτοιος εμπορικός πόλεμος. Αλλά, αν ξεκινήσει, έχω την εντύπωση ότι η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη», τόνισε.

Η ΕΕ περιέγραψε την απάντησή της στους δασμούς πριν ακόμη τους επισημοποιήσει ο Τραμπ. Στα πιθανά μέτρα περιλαμβάνεται η επιβολή δασμών στις μοτοσικλέτες Harley Davidson, στο φιστικοβούτυρο και σε άλλα προϊόντα, αλλά και μια προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εναντίον των ΗΠΑ.

Ο μεταβατικός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ σημείωσε πάντως ότι προς το παρόν όλα αυτά είναι απλώς «προτάσεις».

«Όλοι έχουν ευθύνη να διατηρήσουν το διεθνές εμπόριο όσο το δυνατόν πιο δίκαιο και ανοιχτό», τόνισε.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT