Αποχωρεί από την DowDuPont ο Αντριου Λιβέρης

Αποχωρεί από την DowDuPont ο Αντριου Λιβέρης

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώνεται έπειτα από 14 συνεχόμενα χρόνια η θητεία του Αντριου Λιβέρη, CEO της βιομηχανίας χημικών DowDuPont. Παρότι η συνταξιοδότηση του 64χρονου Ελληνοαυστραλού είχε προαναγγελθεί ότι θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2017, τελικά θα γίνει φέτος. Στη θέση του θα βρεθεί από την 1η Απριλίου ο Τζεγκ Φέτιγκ, υψηλόβαθμο διευθυντικό στέλεχος της DowDupont. Εν τω μεταξύ, ο Αντριου Λιβέρης θα παραμείνει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας έως και την 1η Ιουλίου. Τότε θα ολοκληρώσει και την προσωπική του διαδρομή στην Dow Chemical, η οποία υπό τον έλεγχό του συγχωνεύθηκε με την Dupont τον Σεπτέμβριο του 2017. Ο Αντριου Λιβέρης, εγγονός Ελληνα μετανάστη, που έφθασε πριν από 100 χρόνια στην Αυστραλία, δηλώνει υπερήφανος για την καταγωγή του. Σπούδασε χημικός μηχανικός στο πανεπιστήμιο Κουίνσλαντ στο Μπρισμπέιν και κυρίως σταδιοδρόμησε στους κόλπους της Dow Chemical.

Ξεκίνησε να εργάζεται το 1976 στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Αυστραλία. Μεταπήδησε στην Dow Chemical στο Χονγκ Κονγκ και στην Ταϊλάνδη. Εκεί παρέμεινε 14 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων είχε αναλάβει επικεφαλής των δραστηριοτήτων της εταιρείας στη Νοτιοανατολική Ασία. Το 2004 ανέλαβε τα ηνία ολόκληρου του ομίλου. Τα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου τον υπερψήφισαν γιατί πίστεψαν το σχέδιό του για την αναμόρφωση της εταιρείας. Το σχέδιο έδινε έμφαση στις κύριες δραστηριότητες της Dow Chemical και μείωνε την έκθεση σε πλαστικά και σε χημικά προϊόντα, ώστε να περιοριστεί ο ανταγωνισμός από τους νέους παίκτες. Η εταιρεία υπό τον Λιβέρη ενίσχυσε τις δραστηριότητές της στα χημικά και στα πλαστικά ειδικής χρήσης και στα προηγμένα υλικά, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ηλεκτρονικά προϊόντα και γενετικά τροποποιημένοι σπόροι. Ο Ελληνοαυστραλός μεγιστάνας έχει συγγράψει το βιβλίο «Make it in America». Σε αυτό παρουσιάζει την επιχειρηματική στρατηγική του, την οποία ακολούθησε για να υλοποιήσει τον εκσυγχρονισμού της Dow Chemical. Μεταξύ άλλων, ο Αντριου Λιβέρης είχε διατελέσει επικεφαλής του συμβουλίου για τη μεταποίηση που συνέστησε ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Yπάρχει και ένα μελανό σημείο. Το 2011 δημιουργήθηκε θόρυβος σχετικά με το όνομα του Αντριου Λιβέρη. Σε εσωτερικό έλεγχο που διεξήχθη στην Dow Chemical βρέθηκε ότι επί πολλά χρόνια χρησιμοποιούσε χρήματα της εταιρείας για να καλύψει έξοδα εκδηλώσεων και παροχής υπηρεσιών με αποδέκτες τον ίδιο και την οικογένειά του.

Η οικογένεια Λιβέρη, εν συνεχεία, επέστρεψε στην Dow αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή