ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απώλειες στις αγορές, λόγω αποπομπής Τίλερσον

traders1

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν χθες όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ πτωτικά κινείτο και η Wall Street μέχρι αργά το βράδυ καθώς οι αγορές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αντιδρούν στις πολιτικές εξελίξεις στην Ουάσιγκτον.

Οπως σχολιάζει ο Ελγουιν ντε Γκουτ, αναλυτής της Rabobank, οι αγορές εκτιμούν πως η απομάκρυνση του Ρεξ Τίλερσον από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ μία εβδομάδα μετά την παραίτηση του Γκάρι Κον, οικονομικού συμβούλου του προέδρου Τραμπ, αφήνει ελεύθερο το πεδίο σε ακραίες φωνές. Επιτείνει, έτσι, τους φόβους για παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο. Για «τις παρενέργειες της αποπομπής Τίλερσον και εκείνες της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου» μιλά, άλλωστε, ο Μάικλ Τζάκομπι, στέλεχος της Oddo Securities, που ωστόσο εκτιμά ότι οι επενδυτές είδαν την απομάκρυνση Τίλερσον ως καλή αιτία για να αντλήσουν κέρδη έπειτα από έξι συναπτές συνεδριάσεις ανόδου.

Στην Ευρώπη ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 1%, όπως και ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου. Με τις μεγαλύτερες απώλειες και συγκεκριμένα 1,59% έκλεισε ο δείκτης Xetra Dax της Φρανκφούρτης, ενώ ο CAC 40 του Παρισιού και ο FTSE MIB του Μιλάνου έκλεισαν με υποχώρηση 0,64% και 0,32%, αντιστοίχως.

Με υποχώρηση 0,37% έκλεισε, άλλωστε, και ο δείκτης IBEX 35 της Μαδρίτης. Αιτία της υποχώρησης που σημείωσαν χθες οι ευρωπαϊκές εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν η ενίσχυση του ευρώ, που πλήττει την κερδοφορία τους. Το ενιαίο νόμισμα ενισχύθηκε χθες κατά περίπου 0,5% έναντι του δολαρίου και κυμαινόταν το βράδυ σε επίπεδα γύρω στο 1,2395 δολάριο εξαιτίας της υποχώρησης που σημείωσε το αμερικανικό νόμισμα όταν έγινε γνωστή η αποπομπή Τίλερσον.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μεγάλη υποχώρηση άνω του 1% σημείωσαν οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών Microsoft, Facebook και Alphabet, ενώ έχει προηγηθεί άνοδος 11% των μετοχών εταιρειών τεχνολογίας από την αρχή του έτους. Μεγάλη υποχώρηση περίπου 4% σημείωσε η μετοχή της General Electric, καθώς η JPMorgan υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την τιμή της στα 11 δολάρια από τα 14 δολάρια και σχολίασε πως η μετοχή του εμβληματικού βιομηχανικού συγκροτήματος «δεν είναι ασφαλής». Αργά το βράδυ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones σημείωνε απώλειες 0,69% και ο S&P 500, επίσης, απώλειες 0,64%. Μόλις διέρρευσε η είδηση της αποπομπής Τίλερσον, υποχώρησαν οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου.