41,4 δισ. ευρώ το κόστος Brexit για Λονδίνο, 60 για Βρυξέλλες

41,4 δισ. ευρώ το κόστος Brexit για Λονδίνο, 60 για Βρυξέλλες

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το πώς θα διαμορφωθούν μετά το Brexit οι σχέσεις Ε.Ε. – Βρετανίας ζητεί από την πρωθυπουργό της χώρας Τερέζα Μέι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Παράλληλα, μιλώντας χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, ο αρμόδιος διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, επανέλαβε ακόμα μία φορά ότι «από τη στιγμή που η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε. δεν θα μπορεί να απολαμβάνει τα προνόμια του κράτους-μέλους». «Και αυτό», όπως προσέθεσε, «είναι πλέον καιρός να το συνειδητοποιήσει το Λονδίνο». Σε πρόσφατη ομιλία της η κ. Μέι αναγνώρισε πρώτη φορά δημοσίως ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να δει να ικανοποιούνται όλα τα αιτήματά της. Αναφερόμενη στον ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δήλωσε ότι μετά την αποχώρηση θα δεχθεί να ασκεί περιορισμένη εποπτεία στη χώρα της. Ο κ. Μπαρνιέ, πάντως, έσπευσε να επισημάνει ότι η Βρετανία ζητεί πολλά. «Είναι καιρός η Βρετανίδα πρωθυπουργός να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα», τόνισε. Εν τω μεταξύ, επίκειται η επανέναρξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμφωνίας, η οποία θα διέπει τη μεταβατική περίοδο από την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. έως και το 2021. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, Βρυξέλλες και Λονδίνο δεν φαίνεται πιθανόν να καταλήγουν σε κάποια συμφωνία.

Αποτίμηση

Οσο παραμένει ασαφές το πλαίσιο διαδικασιών εξόδου της Βρετανίας, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη να αποτιμηθεί επακριβώς το κόστος της. Το Γραφείο Δημοσιονομικής Υπευθυνότητας της βρετανικής κυβέρνησης εκτιμά ότι το «διαζύγιο» θα κοστίσει στη χώρα 41,4 δισ. ευρώ. Οι Βρυξέλλες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 60 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2017 η Τερέζα Μέι δήλωνε ότι η Βρετανία θα πληρώσει περίπου 39,5-44 δισ. ευρώ για να καλύψει υποχρεώσεις της προς την Ε.Ε.

Ταυτόχρονα, όσον αφορά την πορεία της βρετανικής οικονομίας, η οποία έχει πληγεί από την αβεβαιότητα λόγω Brexit, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξος. Εκτιμά ότι θα βελτιωθεί η ανάπτυξη της οικονομίας στο 1,5% φέτος έναντι πρόβλεψης για 1,4% που είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2017. Παρ’ όλα αυτά, η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2019 και το 2020 παραμένει στο 1,3%. Αυτό σημαίνει ότι η Βρετανία θα είναι από τις χώρες με την πιο αργή ανάπτυξη μεταξύ των ισχυρών οικονομιών. Τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι η προοπτική εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. συνέβαλε ώστε να μειωθούν δραστικά οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα κατά 90% το 2017. Εξαιτίας των δυσοίωνων προοπτικών και της αβεβαιότητας για το Brexit, οι εκπρόσωποι της γερμανικής βιομηχανίας απευθύνουν έκκληση για τελωνειακή ένωση Ε.Ε. – Βρετανίας, ώστε να αμβλυνθεί ο όποιος αρνητικός αντίκτυπος. Η μείωση του εμπορίου με τη Βρετανία, το ενδεχόμενο να θέσει η ίδια περιορισμούς στις εισαγωγές από τη Γερμανία και ο κίνδυνος οι συνομιλίες να οδηγήσουν σε «σκληρό» Βrexit απαιτούν να δοθεί λύση στο θέμα, πέραν της όποιας διμερούς εμπορικής συμφωνίας, επισημαίνει η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή