Κερδισμένοι και χαμένοι από μια συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας

Κερδισμένοι και χαμένοι από μια συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα  η Βρετανία αντιμετωπίζει ένα από τα κρισιμότερα θέματα της σύγχρονης ιστορίας της, τις διαπραγματεύσεις για το πώς θα διαμορφωθούν και θα οριστικοποιηθούν οι εμπορικές σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αφότου αποχωρήσει από τους κόλπους της. Οπως αναφέρουν οι Financial Times, πρόκειται για τις σημαντικότερες διαπραγματεύσεις έπειτα από εκείνες που έγιναν τη δεκαετία του 1970 για να ενταχθεί η χώρα στην Ε.Ε. Ως εκ τούτου, προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα:

1. Σε τι διαφέρει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου από το καθεστώς μέλους της Ε.Ε.;

Μέχρι στιγμής τα αγαθά περνούν ανεμπόδιστα τα σύνορα των χωρών της Ε.Ε. Μια νέα διμερής συμφωνία θα αυξήσει τους περιορισμούς σε αυτή τη ροή των συναλλαγών. Κατά τον πρώην εκπρόσωπο της Ε.Ε. για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις Χοσούκ Λι-Μακιγιάμα, «οι άνθρωποι υπερεκτιμούν σε μεγάλο βαθμό τι μπορεί να επιτύχει μια συμφωνία». Συνήθως διασφαλίζει ότι τα προϊόντα δεν υπόκεινται σε δασμούς ή ποσοστώσεις, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις εξαιρούνται τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα, ενώ καλύπτονται ανεπαρκώς οι υπηρεσίες.

Οι ρυθμίσεις που διέπουν το εμπόριο διαφέρουν μεταξύ των δύο εταίρων. Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι Financial Times, είναι πολύ δυσκολότερο όταν η Βρετανία θα έχει τεθεί εκτός Ε.Ε., να διασφαλιστεί ότι και τα δύο μέρη θα συμμορφώνονται με τους όρους της συμφωνίας.

2. Πώς θα επηρεαστεί η οικονομική δραστηριότητα στη Βρετανία (περιφέρειες, κλάδοι);

Τα πιο καίρια πλήγματα αναμένονται σε περιοχές όπου υπάρχουν, κυρίως, χημικά εργοστάσια, αυτοκινητοβιομηχανίες και εγκαταστάσεις λιανεμπορίου και χονδρεμπορίου. Αυτοί οι κλάδοι, άλλωστε, αναμένεται να πληγούν περισσότερο από τη μετάβαση της Βρετανίας από το καθεστώς μέλους της Ε.Ε. στο καθεστώς της εμπορικής εταίρου. Από την άλλη πλευρά, βρετανικές εταιρείες με λίγες εξαγωγές στην Ε.Ε., όπως αυτές που φτιάχνουν τυρί και μακαρόνια, για παράδειγμα, θα τύχουν ευνοϊκής προστασίας στο πλαίσιο μιας εμπορικής συμφωνίας. Οσον αφορά την οικονομική παραγωγή συνολικά, όλες οι έρευνες, εκτός από δύο εξαιρέσεις, προβλέπουν ότι με την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. θα υπάρξει μείωση. Η μείωση αυτή του ΑΕΠ κυμαίνεται από 0,6% έως και 7,8% έως το 2030. Αντιστοίχως, εκτιμάται ότι σχετικά με την προοπτική εμπορικής συμφωνίας με τη Βρετανία, έως το 2030 το ΑΕΠ της Ε.Ε. θα είναι 0,6% χαμηλότερο απ’ ό,τι θα ήταν αν δεν υπήρχε Brexit.

3. Γιατί ορισμένοι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η Βρετανία θα ωφεληθεί από μια εμπορική συμφωνία;

Οι οικονομολόγοι που υπεραμύνονται της εξόδου διατείνονται ότι με το νέο καθεστώς εμπορικών συναλλαγών με την Ε.Ε., το ΑΕΠ της Βρετανίας σε 15 χρόνια θα αυξηθεί 2%-4%. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι Financial Times, αυτή η εκτίμηση βασίζεται στην υπόθεση ότι η βρετανική κυβέρνηση θα καταργήσει όλους τους δασμούς και θα άρει και εμπόδια στις εισαγωγές, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης. Η Βρετανία θα μπορεί να δέχεται οποιαδήποτε προϊόντα, ακόμα και αν δεν πληρούν τις ανά περίπτωση προδιαγραφές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή