Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση των κόκκινων δανείων

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση των κόκκινων δανείων

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σειρά από προτάσεις για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ε.Ε. θα παρουσιάσει σήμερα η Κομισιόν. Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφους, ανάμεσά τους και η «Κ», ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δίνει τα βασικά χαρακτηριστικά μιας πρότασης αρκετά σημαντικής για τη Ελλάδα, η οποία διαθέτει τα υψηλότερα ποσοστά κόκκινων δανείων στην Ευρωζώνη. «Η χειρότερη περίοδος του προβλήματος είναι πίσω μας, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί κατά το ένα τρίτο του συνολικού τους όγκου στην Ε.Ε. Σήμερα έχουμε κόκκινα το 4,4% του συνόλου των δανείων από το 6,7% που ήταν στην κορύφωση της κρίσης», είπε ο κ. Ντομπρόβσκις. Η Ελλάδα, όμως, εκτός του ότι έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κόκκινων δανείων στην Ευρωζώνη (46,7%), παραμένει και η χώρα με τη λιγότερη μείωσή τους, μόλις κατά 1,5% την περίοδο 2016-2017, σε αντίθεση με την Ιταλία, που στο ίδιο χρονικό διάστημα κατάφερε να μειώσει τα κόκκινα δάνειά της κατά 24,7%. Βασικό σημείο της πρότασης είναι ότι πλέον οι τράπεζες θα πρέπει να λαμβάνουν προβλέψεις εντός δύο ετών για κάθε νέο δάνειο, χωρίς εξασφαλίσεις, που καθίσταται μη εξυπηρετούμενο. Στην περίπτωση των καλυμμένων δάνειων που θα καθίστανται μη εξυπηρετούμενα, οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο έως οκτώ χρόνια για να λαμβάνουν προβλέψεις. Συγχρόνως, η σημερινή πρόταση θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ελάχιστων επιπέδων κεφαλαίων που θα πρέπει να έχει η τράπεζα για να καλύψει ζημίες δανείων τα οποία στο μέλλον μπορεί να καταστούν μη εξυπηρετούμενα. Αν μια τράπεζα δεν έχει τα ελάχιστα διαθέσιμα για τον σκοπό αυτό, τότε θα γίνονται μειώσεις από τα δικά της κεφάλαια.

Η Επιτροπή, επίσης, προτείνει τη διευκόλυνση της εκτός δικαστηρίου εκτέλεσης της εμπράγματης εξασφάλισης, που θα επιτρέψει στις τράπεζες, σε περίπτωση που μια επιχείρηση χρεοκοπήσει, να αποκτήσουν την εμπράγματη εξασφάλιση σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να πρέπει να πάνε στο δικαστήριο. Συγχρόνως, ενισχύει το άνοιγμα της δευτερογενούς αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, με σκοπό να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ασυμμετρίας πληροφόρησης των αγοραστών. Η νέα Οδηγία θα τροποποιεί τις σημερινές προβλέψεις για το πώς αυτές οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες θα πιστοποιούνται και θα εγκρίνονται σε επίπεδο Ε.Ε., ενώ θα υπάρχει και «σαφήνεια για τη διασυνοριακή δικαστική συνδρομή και την πρόσβαση στα ενέχυρα των δανείων, με τρόπο που θα εξασφαλίζει τον δανειστή και τον καταναλωτή ταυτοχρόνως». Τέλος, η πρόταση που θα έχει άμεση επίπτωση στην περίπτωση της Ελλάδας είναι η θέσπιση ενός πλαισίου εντός του οποίου τα κράτη-μέλη θα μπορούν να δημιουργούν εθνικές αρχές διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Ο κ. Ντομπρόβσκις εξηγεί ότι «πρόκειται για πρότυπο λειτουργίας, με κανόνες εθνικών συστημάτων αφερεγγυότητας, αξιολόγηση των υπαρχόντων συστημάτων και συστάσεις προς τα κράτη-μέλη που έχουν αναποτελεσματικά συστήματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή