Μπλόκο Τραμπ σε εξαγορά για λόγους εθνικής ασφαλείας

Μπλόκο Τραμπ σε εξαγορά για λόγους εθνικής ασφαλείας

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφαλείας, ο Αμερικανός πρόεδρος απαγόρευσε με προεδρικό διάταγμα την επιθετική εξαγορά του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού Qualcomm από την Broadcom της Σιγκαπούρης. Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι «η αμερικανική τεχνολογία δεν πωλείται». Στο σχετικό διάταγμα, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρεται σε «αξιόπιστες ενδείξεις ότι αν η Broadcom εξαγόραζε την Qualcomm, θα προχωρούσε σε κινήσεις που θα απειλούσαν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ο οποίος, υπεραμυνόμενος της απόφασης Τραμπ, δήλωσε ότι «βασίζεται σε δεδομένα και σε ευαισθησίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια σε ό,τι αφορά ειδικά και μόνον αυτή τη συγκεκριμένη σχεδιαζόμενη συμφωνία».

Επέλαση

Αναλυτές της αγοράς αλλά και πολιτικοί κύκλοι στις ΗΠΑ επισημαίνουν ότι η ατυχής έκβαση της πεντάμηνης προσπάθειας της Broadcom να εξαγοράσει τον αμερικανικό κολοσσό έναντι 117 δισ. δολ. επιβεβαιώνει την πρόθεση του Τραμπ να ανακόψει την επέλαση των ξένων επιχειρήσεων και, για την ακρίβεια, την επέλαση των κινεζικών επιχειρήσεων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρόκειται μια κινεζική εταιρεία να αγοράσει μια αμερικανική εταιρεία, καθώς η Broadcom έχει έδρα στη Σιγκαπούρη. Τη μετέφερε, μάλιστα, προσφάτως στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας, περίπου 724 χιλιόμετρα από τα κεντρικά γραφεία της Qualcomm, για να κατευνάσει τους φόβους των αμερικανικών αρχών. Ο παράγοντας, όμως, που καθόρισε την απόφαση του προέδρου Τραμπ, για την ακρίβεια της Επιτροπής Ξένων Επενδύσεων (CFIUS), είναι η ισχύς της κινεζικής Huawei, ανταγωνιστικής της Qualcomm, που μέσα σε τρεις δεκαετίες έχει εξελιχθεί από βιομηχανία ηλεκτρονικών σε κολοσσό στις τηλεπικοινωνίες, στα έξυπνα κινητά, στις υπηρεσίες «νέφους» στο Διαδίκτυο και στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Η εν λόγω κινεζική εταιρεία διατηρεί στενές σχέσεις με την Broadcom, διότι χρησιμοποιεί τους μικροεπεξεργαστές της για τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αυτές τις διασυνδέσεις της κινεζικής εταιρείας επικαλέστηκε η αμερικανική Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων και συνέστησε στον Αμερικανό πρόεδρο να εμποδίσει τη συγχώνευση. «Δεδομένης της κινεζικής επιρροής στην Broadcom και εφόσον δραστηριοποιείται στην τεχνολογία κινητών πέμπτης γενιάς, όπως η Qualcomm, πρόκειται όντως για θέμα εθνικής ασφαλείας και έπρεπε να το εξετάσει προσεκτικά η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων», σχολίασε μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρομπ Πόρτμαν. Πέραν των διασυνδέσεων αυτών, άλλωστε, η Huawei αποτελεί, ούτως ή άλλως, απειλή για την Qualcomm. Την περασμένη χρονιά οι πωλήσεις της Huawei έφτασαν στα 600 δισ. γιουάν, ποσό αντίστοιχο των 95 δισ. δολ., και τα έσοδά της είναι διπλάσια εκείνων που συγκεντρώνουν οι Broadcom και Qualcomm μαζί. Η Huawei δεν έχει καμία άμεση σχέση με την υπόθεση, ούτε και υπήρξε ποτέ επιθετική όσον αφορά τις εξαγορές ξένων επιχειρήσεων. Ο κίνδυνος, όμως, που διέβλεψε η αμερικανική Επιτροπή Ξένων Εξαγορών είναι το ενδεχόμενο να αποδυναμωθεί η Qualcomm αν μετά την εξαγορά της η Broadcom μειώσει τις επενδύσεις στον αμερικανικό κολοσσό, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο για την πλήρη κυριαρχία της Huawei στον χώρο.

Από επιχειρηματικής απόψεως, η παρέμβαση Τραμπ ίσως σε πρώτη φάση να αποβεί εις βάρος της Qualcomm, καθώς η μετοχή της υποχώρησε κατά 4,30%, όταν έγινε γνωστό ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει η επίμαχη εξαγορά. Από πολιτικής απόψεως, πάντως, δεν πρόκειται για πρωτοτυπία Ντόναλντ Τραμπ η απαγόρευση εξαγοράς για λόγους εθνικής ασφαλείας. Ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα εμπόδισε δύο εξαγορές αμερικανικών επιχειρήσεων από ξένες. Η Qualcomm, άλλωστε, είχε ζητήσει την προστασία των αμερικανικών αρχών από τότε που η Broadcom εκδήλωσε την πρόθεσή της να την εξαγοράσει. Επέμεινε, μάλιστα, ότι το τίμημα που θα κατέβαλε η εταιρεία από τη Σιγκαπούρη ήταν μικρό ακόμα κι όταν η Broadcom αύξησε την προσφορά της, που αρχικά ήταν 103 δισ. δολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή