Εντείνεται η νευρικότητα στις διεθνείς αγορές

Εντείνεται η νευρικότητα στις διεθνείς αγορές

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημέρα απωλειών αποδείχθηκε η χθεσινή για τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πτωτικά κινούνταν και στην αμερικανική αγορά λίγο πριν από το κλείσιμο οι δείκτες Dow Jones και S&P% 500. Το ευρώ υποχώρησε 0,1% προς το δολάριο, αφότου ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι η πρόσφατη άνοδος των τιμών των μετοχών των ευρωπαϊκών ομίλων δεν υποστηριζόταν στο σύνολό της από την πορεία της οικονομίας. Το ευρώ διαμορφώθηκε στο 1,2373 δολάριο. Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και της Γερμανίας υποχώρησαν τρεις μονάδες βάσης, στο 2,81% και στο 0,59% αντίστοιχα, λόγω των φόβων για εμπορικό πόλεμο. Οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ανήλθαν μετά τις δηλώσεις του Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος φιλοδοξεί να γίνει πρωθυπουργός της Ιταλίας, ότι το ευρώ είναι αποτυχημένο νόμισμα. Στην αγορά εμπορευμάτων οι τιμές του πετρελαίου είχαν έντονη αυξομείωση. Ο ΟΠΕΚ δήλωσε χθες ότι προβλέπει αυξημένη παραγωγή πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες. Ο Μάρτιος είναι ο τέταρτος διαδοχικός μήνας κατά τον οποίο ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών κάνει τέτοια εκτίμηση. Η τιμή του αργού Νέας Υόρκης αργά χθες το βράδυ είχε σημειώσει άνοδο 0,3% στα 60,89 δολάρια το βαρέλι. Στο Λονδίνο, το πετρέλαιο τύπου Brent είχε άνοδο 0,28%, στα 64,82 δολάρια το βαρέλι.

Γενικότερα, το κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση διαμορφώθηκε και από τον απόηχο των δασμών, ύψους 60 δισ. δολαρίων, στις κινεζικές εισαγωγές, που ανακοίνωσε την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, αλλά και από το ότι αιφνιδίως απέλυσε τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Ορισμένοι επενδυτές φοβούνται μήπως ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος παγκοσμίων διαστάσεων. Δυσμενώς επηρεάστηκαν οι συναλλασσόμενοι και από τα στοιχεία για μείωση λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, ενώ αναμένουν και την απόφαση της Fed για τα επιτόκια την προσεχή εβδομάδα. Οι ειδήσεις ότι η εργοστασιακή παραγωγή και οι επενδύσεις αυξήθηκαν στην Κίνα συνέβαλαν στην ενίσχυση των τιμών των βιομηχανικών μετάλλων και ιδίως του χαλκού.

Στη Γηραιά Ηπειρο ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με απώλειες 0,14%. Καθοδικά έκλεισαν και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με -0,09%, ο CAC 40 στο Παρίσι με -0,18% και στη Μαδρίτη ο IBEX με -0,03%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με άνοδο 1,14%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή