Φρένο στα «γεράκια» της ΕΚΤ βάζει ο Ντράγκι

Φρένο στα «γεράκια» της ΕΚΤ βάζει ο Ντράγκι

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπομονή, επιμονή και σωφροσύνη συστήνει ο Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να υπάρξουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος παραμένει χαμηλός, αναθερμαίνεται. Μάλιστα, έδωσε έμφαση στο ότι η ΕΚΤ θα αποφύγει τις εκπλήξεις και δεν θα προκαλέσει αναστάτωση στους επενδυτές, μεταβάλλοντας αιφνιδιαστικά το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος αγοράς τίτλων. Προσέθεσε ότι η ενίσχυση του ευρώ και οι εμπορικές πολιτικές του Αμερικανού προέδρου συνιστούν πηγή ανησυχίας. «Αυτή τη στιγμή βλέπουμε πως σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ο πληθωρισμός τείνει προς τον επίσημο στόχο μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. «Ωστόσο, χρειαζόμαστε περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία ότι η δυναμική των τιμών τις οδηγεί προς τη σωστή κατεύθυνση».

Τόσο ο Μάριο Ντράγκι όσο και ο ανώτατος οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πέτερ Πράετ, επισημαίνουν ότι ο πληθωρισμός δεν έχει καταστεί μόνιμα σταθερός, οπότε απαιτείται υπομονή. Κι αυτό παρά το ότι η Τράπεζα εδραιώνει όλο και περισσότερο την πεποίθηση ότι οι τιμές καταναλωτών σταθεροποιούνται.

«Υπάρχει μία αδιαμφισβήτητη προϋπόθεση, βάσει της οποίας θα ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και αυτή δεν είναι άλλη από την αταλάντευτη πορεία του πληθωρισμού προς τον επίσημο στόχο». Η αυτοσυγκράτηση του Μάριο Ντράγκι έχει να κάνει με τον πληθωρισμό, ο οποίος είναι υποτονικός. Οι τιμές καταναλωτή επί πολλά χρόνια θα παραμένουν σε επίπεδα χαμηλότερα του σχεδόν 2%, όπως είναι ο επίσημος στόχος της ΕΚΤ. Κατά τον Πέτερ Πράετ, η ΕΚΤ πρέπει να αλλάξει τη γλώσσα, την οποία χρησιμοποιεί για τα επιτόκια. Ορισμένα άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας θεωρούν ότι πρέπει με πολύ σαφέστερο τρόπο να δώσει κάποια στοιχεία για το πότε θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού. Ο Υβ Μερς, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του σε εφημερίδα του Λουξεμβούργου, τόνισε ότι «οι διενέξεις δεν ευνοούν την οικονομική ανάπτυξη», αναφερόμενος στους δασμούς του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μάριο Ντράγκι, από πλευράς του, επέστησε την προσοχή στο ότι ορισμένες φορές σε αυτές τις διενέξεις οι δευτερογενείς επιπτώσεις είναι πολύ σοβαρότερες. Πέραν τούτου, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο, σε εισήγησή του σε συνέδριο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα τόνισε ότι η Ευρωζώνη δεν είναι άτρωτη σε μία ενδεχόμενη νέα διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. «Οι δραστικές αυξομειώσεις των χρηματιστηριακών δεικτών στις ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα φανερώνουν πόσο εύκολα και γρήγορα μπορεί να αλλάξει το κλίμα – και αυτό οι παράγοντες των αγορών πρέπει να το γνωρίζουν», ανέφερε, τέλος, ο κ. Κονστάνσιο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή