Ενισχύονται οι κυπριακές τράπεζες, εκτιμά η Moody’s

Ενισχύονται οι κυπριακές τράπεζες, εκτιμά η Moody’s

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά σχόλια επιφύλαξε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης της Moody’s για τις προοπτικές του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Συγκεκριμένα, σε τελευταία της έκθεση η Moody’s ανέφερε ως ευνοϊκό παράγοντα για το μέλλον των τραπεζών της νησιωτικής χώρας τη ζωηρή ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. Υπό τις συνθήκες αυτές, τα εισοδήματα των νοικοκυριών ενισχύονται και ο μεγάλος όγκος των κόκκινων δανείων περιορίζεται, εφόσον οι δανειολήπτες έχουν τη δυνατότητα να εξοφλούν τις δόσεις αλλά και να ζητούν νέες πιστώσεις. Ο διεθνής οίκος εκτιμά πως μέχρι την εκπνοή της χρονιάς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των κυπριακών πιστωτικών ιδρυμάτων (Τράπεζας Κύπρου, Ελληνικής και Συνεργατισμού) θα μειωθούν σχεδόν στο 35%-38% του συνόλου του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων. Το ποσοστό σήμερα φθάνει το 45%.

Κέρδη

Πέραν τούτου, η βοηθός αντιπρόεδρος της Moody’s, Μελίνα Σκουρίδου, η οποία συνέταξε την έκθεση, προβλέπει καθαρά κέρδη του κλάδου συνολικά για το 2018 μεταξύ 50 και 100 εκατ. ευρώ. «Διατηρήσαμε τις θετικές προοπτικές του κυπριακού τραπεζικού συστήματος», τονίζει η κ. Σκουρίδου. «Προβλέπουμε δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, η οποία θα συμβάλει στο να αναβαθμιστεί η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, καθώς και στο να αυξηθούν τα κεφάλαια και τα κέρδη τους». Το ΑΕΠ της Κύπρου, κατά τη Moody’s, αναμένεται να αυξηθεί 3,5% φέτος και 2,8% του χρόνου, χάρις στην έντονη τουριστική κίνηση, την ανθεκτική εγχώρια κατανάλωση και την ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων. Επιπλέον, οι τράπεζες εκτιμάται πως θα συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο στην αναδιάρθρωση των προβληματικών τους δανείων και στην πώληση ακινήτων, που αποτελούν εγγυήσεις δανείων. Αυτό, τέλος, θα συντείνει σε περαιτέρω βελτίωση της αδύναμης ποιότητας του δανειακού τους χαρτοφυλακίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή