Προειδοποιήσεις Γερμανίας για τον εμπορικό πόλεμο

Προειδοποιήσεις Γερμανίας για τον εμπορικό πόλεμο

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική κυβέρνηση προειδοποίησε χθες ότι ενδεχόμενη κλιμάκωση από την επιβολή δασμών σε ανοιχτό εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και των εμπορικών τους εταίρων θα προκαλούσε σημαντική ζημία στην παγκόσμια οικονομία. Παράλληλα, η επίτροπος Εμπορίου της Κομισιόν Σεσίλια Μάλμστρομ ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

Η επιβολή δασμών ύψους 25% από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου θα επηρεάσει το εμπόριο σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, αλλά η συνολική επίπτωσή τους στην παγκόσμια πιθανώς θα είναι περιορισμένη, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας. «Ομως, η δυνητική κλιμάκωση σε εμπορικό πόλεμο και η ενίσχυση της αβεβαιότητας στις αγορές θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλες ζημίες», αναφέρεται στην έκθεση. Ο νέος υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάγερ προειδοποίησε χθες πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αμφισβητεί τη δομή του παγκόσμιου πολυμερούς εμπορικού συστήματος που καθορίζεται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. «Βρισκόμαστε σε ένα πολύ σημαντικό σταυροδρόμι», δήλωσε ο κ. Αλτμάγερ, κάνοντας λόγο για ένα σενάριο όπου οι χώρες θα μπορούσαν να εμπλακούν σε αντίποινα μέσω της επιβολής δασμών και άλλων εμποδίων στο εμπόριο. «Πρόκειται για πραγματικά τεράστια πρόκληση με επιπτώσεις για όλους μας», επισήμανε ο κ. Αλτμάγερ. Τον λογαριασμό θα πληρώσουν οι καταναλωτές σε όλες τις χώρες, συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, διότι η επιβολή δασμών θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών σε πολλά προϊόντα. Χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε απευθύνει έκκληση προς τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-ΗΠΑ. Το ζήτημα των δασμών θα συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών του G20 κατά τη συνάντησή τους στην Αργεντινή από τις 17 έως τις 20 Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή