ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η 80χρονη πρόεδρος της OHB είναι σκληρό καρύδι

i-80chroni-proedros-tis-ohb-einai-skliro-karydi-2239499

Πολύ συχνά στη ζωή η αλαζονεία έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολύ μεγάλων προβλημάτων. Αυτή ακριβώς είναι και η περίπτωση του Αμερικανού επιχειρηματία Γκάι Γουάιζερ Πρατ. Ο Αμερικανός ακτιβιστής επιχειρηματίας είναι γνωστός για τις «επιδρομές» που πραγματοποιεί σε ευρωπαϊκές εταιρείες.

Τελευταίος του στόχος ήταν μια γερμανική εταιρεία κατασκευής δορυφόρων, ονόματι OHB, που εδρεύει στη Βρέμη. Το καλοκαίρι του 2017, ο Γουάιζερ Πρατ την είχε βάλει στο στόχαστρο, αγοράζοντας το 1% των μετοχών της γερμανικής εταιρείας. Θα πρέπει να είχε σκεφτεί πως η ΟHB θα ήταν εύκολος στόχος, δεδομένου πως ως πρόεδρο είχε την ηλικίας 80 ετών Κρίστα Φουχς, ιδρύτρια της εταιρείας μαζί με τον μακαρίτη σύζυγό της, και ως διευθύνοντα σύμβουλο τον ηλικίας 55 ετών γιο της Μάρκο Φουχς. «Θα πρέπει να σκέφτηκε: Είναι μια γηραιά κυρία και ο γιος της – θα πρέπει να στείλουμε μερικούς πραγματικούς μάνατζερ εκεί πέρα», δήλωσε η κ. Φουχς στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Ωστόσο, η κ. Φουχς δεν είναι μια συνηθισμένη γηραιά κυρία. Είχε αγοράσει την OHB το 1982, όταν η εταιρεία ειδικευόταν ακόμη στη συντήρηση πλοίων και τη μετέτρεψε σε μία από τις τρεις σημαντικότερες εταιρείες κατασκευής δορυφόρων στην Ευρώπη. Ο Γουάιζερ Πρατ θα έπρεπε να το είχε λάβει υπ’ όψιν του, αλλά δεν το έκανε. Λίγο καιρό αφότου είχε αγοράσει το 1% των μετοχών της OHB, άρχισε να στέλνει επιστολές στο διοικητικό της συμβούλιο, ασκώντας πιέσεις και λέγοντας ότι η κ. Φουχς είναι πολύ μεγάλη σε ηλικία ώστε να είναι πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της εταιρείας και πως ο γιος της δεν διαθέτει τις ικανότητες για να είναι διευθύνων σύμβουλος.

«Το εξέλαβα ως προσωπική επίθεση», λέει η κ. Φουχς. Αρνήθηκε να υποκύψει στους εκφοβισμούς, ούσα σίγουρη ότι χάρη στο επιχειρηματικό της δαιμόνιο η εταιρεία είχε πωλήσεις 700 εκατ. ευρώ το 2016 και κέρδη 38 εκατ. ευρώ. Η φιλοδοξία της κ. Φουχς ήταν οι πωλήσεις της εταιρείας να αυξηθούν στο 1 δισ. ευρώ το 2018. Οπότε συνέχισε να είναι πρόεδρος της εταιρείας όπως και ο γιος της διευθύνων σύμβουλος. Η αποφασιστικότητά τους απέδωσε. Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, ο Γουάιζερ Πρατ είχε εγκαταλείψει την εταιρεία πουλώντας τις μετοχές του τον Δεκέμβριο του 2018.