Ανησυχία για στροφή των ΗΠΑ στον προστατευτισμό

Ανησυχία για στροφή των ΗΠΑ στον προστατευτισμό

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνέχεια της παραίτησης του οικονομικού συμβούλου της αμερικανικής προεδρίας Γκάρι Κον την προηγούμενη εβδομάδα, ο οποίος είχε εκφραστεί κατά της επιβολής δασμών στις εισαγωγές σε ατσάλι και αλουμίνιο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε στην απομάκρυνση του Ρεξ Τίλερσον από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ την Τρίτη, ο οποίος θεωρείτο υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου. Στη θέση του τοποθέτησε τον μέχρι πρότινος διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο, που θεωρείται ότι θα έχει μια πιο επιθετική στάση στο θέμα του εμπορικού προστατευτισμού. Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αποφασίσει να απομακρύνει τον Μακμάστερ από τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας. Παράλληλα, φημολογείται πως σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς συνολικής αξίας 60 δισ. δολ. σε εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα, οι οποίοι θα αφορούν τους τομείς της τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών και των καταναλωτικών προϊόντων.

Στον απόηχο των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων στις ΗΠΑ όσον αφορά τα μέτρα προστατευτισμού στο εμπόριο, η συναλλαγματική ισοτιμία δολάριο/γιεν υποχώρησε σε χαμηλά μιας εβδομάδας την Παρασκευή κοντά στο 105,60, με το ιαπωνικό νόμισμα, το οποίο θεωρείται ασφαλές καταφύγιο (safe haven), να ευνοείται από την αυξημένη αποστροφή των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου. Παράλληλα, η ισοτιμία ευρώ/δολάριο διαπραγματευόταν κοντά στο 1,2330 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, σημειώνοντας κέρδη 0,2% σε εβδομαδιαία βάση.

Στις αγορές αμερικανικών κρατικών ομολόγων, οι αποδόσεις των τίτλων βραχυπρόθεσμης λήξης κινήθηκαν ανοδικά ενόψει της επερχόμενης συνεδρίασης της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), κατά την οποία η αρμόδια επιτροπή χάραξης νομισματικής πολιτικής αναμένεται να προβεί σε αύξηση του εύρους των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,50-1,75%. Στο πλαίσιο αυτό, η απόδοση του 2ετούς τίτλου αναρριχήθηκε σε υψηλά 9,5 ετών 2,29%, με τη επιτοκιακή διαφορά από τον αντίστοιχο 10ετή να συρρικνώνεται κοντά στις 52,5 μονάδες βάσης την Παρασκευή, πλησιάζοντας χαμηλά 10ετίας στα οποία βρέθηκε στα τέλη Ιανουαρίου. Στην Ευρώπη, τα γερμανικά κυβερνητικά ομόλογα μακράς διάρκειας ενισχύθηκαν ύστερα από τον ήπιο (dovish) τόνο σε πρόσφατα σχόλια αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία, με τον αντίστοιχο 10ετή τίτλο να υποχωρεί στο 0,56% στο τέλος της εβδομάδας, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιανουαρίου.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή