Συναγερμός στο Βερολίνο λόγω εξαγορών από Κινέζους

Συναγερμός στο Βερολίνο λόγω εξαγορών από Κινέζους

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ επικαλείται λόγους εθνικής ασφαλείας για να εμποδίσει την εξαγορά αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας από κινεζικές, συναγερμός έχει σημάνει στο Βερολίνο, το οποίο αναζητεί τρόπους για να ανακόψει την επέλαση της Κίνας σε στρατηγικής σημασίας γερμανικές βιομηχανίες. Πολιτικοί και παράγοντες της γερμανικής αγοράς εκφράζουν υποψίες που συγκλίνουν εμφανώς με τις καταγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ κατά των κινεζικών βιομηχανιών για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και, γενικότερα, για αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές εις βάρος των εμπορικών εταίρων της Κίνας.

Επανεξετάζουν, έτσι, τη σχετική νομοθεσία που ενδεχομένως να τροποποιηθεί στο εγγύς μέλλον, καθώς προσφάτως απεδείχθη διάτρητη στην επίθεση φιλίας από πλευράς των κινεζικών επιχειρήσεων. Η Γερμανίδα καγκελάριος παραδέχθηκε προσφάτως ότι ίσως υπάρχουν «παραθυράκια» στη γερμανική νομοθεσία, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να κλείσουν. Παράλληλα, ο υφυπουργός Οικονομικών Ματίας Μάχνιγκ υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα ότι πρέπει να αλλάξει το ανώτατο ποσοστό (25%) γερμανικής επιχείρησης που επιτρέπεται από τη γερμανική νομοθεσία να εξαγοράσει μια ξένη εταιρεία, διότι δεν είναι αποτελεσματικό.

Το πρώτο «καμπανάκι» χτύπησε στο Βερολίνο πριν από δύο χρόνια, όταν η κινεζική Midea εξαγόρασε τη γερμανική εταιρεία ρομποτικής Kuka, στρατηγικής σημασίας για τη γερμανική τεχνογνωσία. Τότε το Βερολίνο προέβη στην πρώτη βεβιασμένη ίσως αντίδραση, όταν ανακάλεσε την έγκριση που είχε δώσει στην κινεζική Fujian Grand Chip Investment για την εξαγορά της γερμανικής εταιρείας μικροεπεξεργαστών Aixtron. Ακολούθησε παρέμβαση του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος, υπό τις οδηγίες της αμερικανικής Επιτροπής Ξένων Επενδύσεων, απαγόρευσε την εξαγορά της Aixtron, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφαλείας, καθώς η γερμανική εταιρεία διατηρούσε θυγατρικές στις ΗΠΑ.

Μεσολάβησε στα τέλη του 2016 η εξαγορά του 10% της Deutsche Bank από τον κινεζικό όμιλο ΗΝΑ, που αναδείχθηκε έτσι στον μεγαλύτερο μέτοχο του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού. Λίγο αργότερα, στις αρχές της περασμένης χρονιάς, το Βερολίνο επιχείρησε να συσπειρώσει τις δυνάμεις του με τη δεύτερη και την τρίτη οικονομία της Ευρωζώνης, δηλαδή τη Γαλλία και την Ιταλία, και να ασκήσει πιέσεις ώστε να ελέγχονται πολύ πιο αυστηρά από την Ε.Ε. οι προτεινόμενες εξαγορές ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από ξένες επιχειρήσεις και προπαντός όταν υπάρχουν υποψίες ότι αυτές γίνονται στη βάση ενός κρατικού σχεδίου τρίτης χώρας.

Τα ανακλαστικά των γερμανικών πολιτικών και επιχειρηματικών κύκλων ενεργοποίησε, πάντως, στον μέγιστο βαθμό η εξαγορά μεριδίου 10% της Daimler από την κινεζική Geely προ μερικών εβδομάδων. Η κινεζική εταιρεία φαίνεται να παρέκαμψε ορισμένες ασφαλιστικές δικλίδες που περιφρουρούν τις στρατηγικής σημασίας γερμανικές βιομηχανίες. Μιλώντας στους Financial Times, ο Χανς Μίχελμπαχ, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών και εμπειρογνώμων επί χρηματοοικονομικών θεμάτων, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κινεζική εταιρεία κατόρθωσε να παρακάμψει τις ασφαλιστικές δικλίδες, προχωρώντας σε «μεθοδευμένη χρήση νομικών γκρίζων ζωνών».

Οι ελιγμοί της Geely ενισχύουν την πεποίθηση πολιτικών και επιχειρηματικών κύκλων της Γερμανίας ότι πίσω από τις φαινομενικά επιχειρηματικής φύσεως επιλογές των κινεζικών επιχειρήσεων κρύβεται το Πεκίνο και η πρόθεσή του να υποκλέψει μεθοδικά την τεχνογνωσία των γερμανικών επιχειρήσεων και να εκτοπίσει, τελικά, τη γερμανική βιομηχανία από αυτόν τον κλάδο.

Συναγερμός στο Βερολίνο λόγω εξαγορών από Κινέζους-1

Ο Τραμπ θέλει να ανακόψει την επέλαση των κινεζικών εταιρειών στις ΗΠΑ

Η κινητοποίηση του Βερολίνου κατά της κινεζικής επέλασης συμπίπτει με την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να απαγορεύσει την εξαγορά του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού Qualcomm από την Broadcom της Σιγκαπούρης, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφαλείας.

Μολονότι στην προκειμένη περίπτωση ο επίδοξος αγοραστής δεν είναι κινεζική εταιρεία, αιτία είναι και πάλι η ανησυχία που προκαλεί η Κίνα. Η αμερικανική Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων επισήμανε στον Ντόναλντ Τραμπ πως η κινεζική εταιρεία Huawei, ανταγωνιστική της Qualcomm, διατηρεί διασυνδέσεις με την Broadcom και για την ακρίβεια χρησιμοποιεί τους μικροεπεξεργαστές της στη μεταφορά δεδομένων μεταξύ ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Οπως σχολίασε μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρομπ Πόρτμαν, «δεδομένης της κινεζικής επιρροής στην Broadcom και εφόσον η εταιρεία δραστηριοποιείται στην τεχνολογία κινητών πέμπτης γενιάς, πρόκειται όντως για θέμα εθνικής ασφαλείας». Νωρίτερα, η Broadcom είχε τονίσει πως σε καμία περίπτωση δεν απειλεί την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Εκείνο που σίγουρα συμβαίνει, όμως, είναι ότι η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. ανταγωνίζονται για να αναπτύξουν την επόμενη γενιά ασύρματων δικτύων, των δικτύων πέμπτης γενιάς ή 5G για κινητά τηλέφωνα, αλλά και για τα συστήματα αλληλένδετων συσκευών. Η εξαγορά της Qualcomm θα μπορούσε όντως να αποδυναμώσει τη θέση της στον ανταγωνισμό εάν η Broadcom μείωνε τις επενδύσεις σε αυτήν για να περικόψει τις δαπάνες.

Εξαιτίας της ανησυχίας που επικρατεί για τις αθέμιτες πρακτικές των κινεζικών επιχειρήσεων, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει διευρύνει τις αρμοδιότητες της αμερικανικής Επιτροπής Ξένων Επενδύσεων που εξετάζει αν μια σχεδιαζόμενη εξαγορά αμερικανικής εταιρείας εγκυμονεί κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.

Οι κινεζικές εταιρείες-επίδοξοι αγοραστές εταιρειών είτε των ΗΠΑ είτε της Ευρώπης αρνούνται ότι εξυπηρετούν κάποιο στρατηγικό σχέδιο του Πεκίνου. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Λι Σούφου, επικεφαλής της κινεζικής Geely που εξαγόρασε το 10% της γερμανικής Daimler. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, ο Λι δήλωσε προσφάτως σε γερμανικά ΜΜΕ πως η εταιρεία του κινείται με αποκλειστικά επιχειρηματικά κριτήρια και ότι «δεν έχει πάρει ποτέ ούτε ένα σεντ από το Πεκίνο για την αγορά μετοχών της Daimler». Οταν, όμως, απευθύνθηκε σε κινεζικά ΜΜΕ, φάνηκε να αποκαλύπτει άλλες επιδιώξεις, καθώς τόνισε ότι η επένδυση της εταιρείας του στον γερμανικό κολοσσό «στηρίζει την ανάπτυξη της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας και εξυπηρετεί την εθνική μας στρατηγική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT