Μεγάλη πτώση στις αγορές λόγω Τραμπ, Brexit

Μεγάλη πτώση στις αγορές λόγω Τραμπ, Brexit

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη πτώση εμφάνισαν χθες οι δείκτες των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων λόγω μαζικών πωλήσεων μετοχών, ενώ και στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού οι δείκτες σημείωναν σημαντική κάμψη πριν από το κλείσιμο. Βασικοί παράγοντες οι οποίοι διαμόρφωσαν το κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν οι εξελίξεις για τη μεταβατική συμφωνία της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., η ανησυχία των επενδυτών για τις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και για τον επαπειλούμενο εμπορικό πόλεμο. Επιπλέον, αρνητικό αντίκτυπο είχαν και οι αποκαλύψεις για τη Facebook, την εταιρεία που έχει το ομώνυμο κοινωνικό δίκτυο. Σύμφωνα με αυτές, εταιρεία συμβούλων, η οποία είχε προσληφθεί για τη διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα του νυν Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εξασφάλισε παράτυπη πρόσβαση σε δεδομένα άνω των 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook. Οπως ήταν αναμενόμενο, η τιμή της μετοχής της εταιρείας δέχθηκε εντονότατες πιέσεις υποχωρώντας έως και 7,1% στη χθεσινή συνεδρίαση, συμπαρασύροντας και τις μετοχές των άλλων ομίλων υψηλής τεχνολογίας. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι ορισμένες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας έχουν μεγαλώσει τόσο γρήγορα, ώστε να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Στην ψηφιακή αγορά Nasdaq, ο ομώνυμος δείκτης υποχωρούσε προ του κλεισίματος κατά 2,58%, ενώ ο Dow Jones και ο S&P είχαν πτώση 1,59% και 1,66% αντίστοιχα. Αναφορικά τώρα με τη Fed, αυτή αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της και ενδεχομένως να αφήσει να εννοηθεί ότι επίκεινται ακόμα τρεις αντίστοιχες κινήσεις έναντι δύο, που είχε αναφέρει νωρίτερα.

Η στερλίνα ενισχύθηκε προς το δολάριο μετά τη συμφωνία Ε.Ε. – Βρετανίας, όπως και το ευρώ προς το δολάριο στο 1,2321 δολάρια. Το ευρώ, όπως και οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, επηρεάστηκε από δημοσίευμα του Reuters ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αρχίζουν και συζητούν πλέον όχι τόσο τις αγορές τίτλων όσο την αύξηση επιτοκίων. H απόδοση στα 10ετή γερμανικά ομόλογα εμφάνισε μια άνοδο 3 μονάδων βάσης χθες, την υψηλότερη δύο εβδομάδων, και μετά υποχώρησε στο 0,56%. Η απόδοση των ιταλικών έμεινε σταθερή στο 1,98%. Τέλος, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με πτώση 1,69%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με -1,39%, στο Παρίσι ο CAC 40 με -1,13% και ο FTSE MIB στο Μιλάνο με -0,98%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή