Ανάγκη μεγάλων επενδύσεων για τις υποδομές της ύδρευσης

Ανάγκη μεγάλων επενδύσεων για τις υποδομές της ύδρευσης

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρισεκατομμύρια δολάρια θα χρειαστούν τις επόμενες δεκαετίες για επενδύσεις σε υποδομές ύδρευσης.

Τα οικονομικά των κρατών είναι γενικώς υπό πίεση, γι’ αυτό και οι αναγκαίες επενδύσεις πρέπει να προέλθουν από ιδιωτικούς φορείς. Αυτό, όμως, είναι δύσκολο να συμβεί όσο η επένδυση στο αναγκαίο αυτό αγαθό δεν είναι επικερδής.

Η πρόσβαση σε πόσιμο νερό για λόγους επιβίωσης είναι ανθρώπινο δικαίωμα και το κοινό δεν είναι πρόθυμο να πληρώσει ακριβά για κάτι που πέφτει από τον ουρανό. Ως εκ τούτου, οι κυβερνήσεις συχνά θέτουν τεχνητά χαμηλές τιμές για την κατανάλωση νερού, αλλά το αποτέλεσμα είναι να αποθαρρύνουν τις επενδύσεις.

Επίσης, όταν μια εταιρεία βοηθάει τους καταναλωτές να κάνουν καλύτερη χρήση του νερού και, επομένως, να εξοικονομούν αυτό το πολύτιμο αγαθό, τότε έχει λιγότερα κέρδη, εκτός και αν η αρμόδια ρυθμιστική αρχή μεριμνήσει ώστε να αποσυνδεθούν τα έσοδα από την κατανάλωση.

Το πρόβλημα περιπλέκεται από παράγοντες όπως η ζήτηση, που αυξάνεται ραγδαία στις αναδυόμενες οικονομίες, καθώς βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο. Σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες, όμως, μειώνεται η κατανάλωση των νοικοκυριών, επειδή γίνεται πιο αποτελεσματική χρήση του νερού και μεγάλη εξοικονόμηση. Σύμφωνα με τη Suez, στη Γαλλία μειώνεται η κατανάλωση κατά 1,5% ετησίως. Πολλοί υποστηρίζουν πως η προσφορά νερού πρέπει να είναι πάντοτε κρατικό μονοπώλιο. Στις ΗΠΑ, όμως, όπου το 85% των καταναλωτών προμηθεύεται νερό από δημόσιες εταιρείες, οι επενδύσεις έχουν μειωθεί και εκτιμάται ότι θα χρειαστούν δαπάνες ύψους 1 τρισ. δολαρίων τα επόμενα 25 χρόνια. Η Βρετανία, αντιθέτως, είναι μία από τις ελάχιστες χώρες στις οποίες έχει πλήρως ιδιωτικοποιηθεί η βιομηχανία ύδρευσης. Από τη στιγμή που ιδιωτικοποιήθηκαν, οι βρετανικές εταιρείες ύδρευσης έχουν επενδύσει πάνω από 176 δισ. δολάρια. Πολλοί αναλυτές του κλάδου επισημαίνουν πως, για να λυθεί το πρόβλημα, χρειάζεται αφενός να επιστρατευθούν ιδιωτικά κεφάλαια, αλλά παράλληλα να θεσπιστούν οι κατάλληλες ρυθμίσεις, ώστε να έχουν κίνητρα οι επενδυτές και ταυτόχρονα να εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή