Πετρέλαιο και τράπεζες ώθησαν ανοδικά τις αγορές

Πετρέλαιο και τράπεζες ώθησαν ανοδικά τις αγορές

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι αγορές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς η αμερικανική αγορά πήρε ώθηση από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου και τη συνεπακόλουθη τόνωση του ενεργειακού τομέα, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν κέρδη χάρις στην άνοδο του τραπεζικού κλάδου.

Πιέσεις δέχθηκε, πάντως, ο κλάδος των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας εν μέσω ανησυχίας για το ενδεχόμενο να επιβληθούν αυστηρές ρυθμίσεις και υψηλοί φόροι. Παράλληλα, περιόρισε την άνοδο η πτώση της μετοχής του Facebook, που σημείωσε απώλειες 4,2% όταν διέρρευσε πως η εταιρεία διερευνάται από τις αμερικανικές αρχές σχετικά με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων χρηστών της. Ετσι στη Wall Street αργά το βράδυ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones σημείωνε άνοδο 0,51% και ο S&P 500 ελαφρά άνοδο 0,15%. Σε ό,τι αφορά τις τιμές του πετρελαίου, αργά το βράδυ το αργό ΗΠΑ κινείτο ανοδικά σε επίπεδα γύρω στα 63,40 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 65,24 δολάρια το βαρέλι.

Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,5%. Ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας σημείωσε τη μικρότερη άνοδο, μόλις 0,4%, έχοντας καταγράψει ζημίες άνω του 1,5% στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Μεταξύ των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, η γερμανική εταιρεία παραγωγής λογισμικού SAP υποχώρησε κατά 0,5% όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Oracle. Χειρότερη ήταν η πορεία των μετοχών εταιρειών τηλεπικοινωνιών, με τις ελβετικές Swisscom και Sunrse να καταγράφουν πτώση 4,6% και 6,4% αντιστοίχως. Από τους χαμένους της χθεσινής συνεδρίασης ήταν, άλλωστε, ο κλάδος των διαφημιστικών, με τη μετοχή της Publicis να χάνει τα κέρδη που είχε σημειώσει νωρίτερα.

Τις όποιες απώλειες υπερκάλυψε, πάντως, ο κλάδος των χρηματοπιστωτικών, ειδικότερα στην αγορά του Λονδίνου, καθώς η μικρή άνοδος του πληθωρισμού δεν ακύρωσε την προσδοκία για αυξήσεις των επιτοκίων. Μεγάλες τράπεζες σημείωσαν σημαντική άνοδο, με τη μετοχή της Lloyd’s να καταγράφει κέρδη 0,9% και τη μετοχή της HSBC κέρδη 0,7%. Ο τραπεζικός κλάδος οδήγησε, έτσι, τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου να κλείνει με ελαφρά άνοδο 0,26%. Παράλληλα ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με άνοδο 0,74% και ο CAC 40 στο Παρίσι με άνοδο 0,57%. Με άνοδο 0,73% και 0,18% έκλεισαν αντιστοίχως οι αγορές του Μιλάνου και της Μαδρίτης. Το ευρώ αργά το βράδυ κυμαινόταν στο 1,22044 δολάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή