Διαφωνίες στο Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ

Διαφωνίες στο Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μία ακόμα φορά κινδυνεύει να διακοπεί η χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης, εξαιτίας διαφωνιών ανάμεσα στα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου για δέσμη δαπανών ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων. Η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναβάλλεται για αύριο, ενώ η ψηφοφορία στη Γερουσία ενδέχεται να διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο. Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή λήγει η τρέχουσα χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Τα μέλη του Κογκρέσου είχαν περισσότερο από έναν μήνα να επεξεργασθούν τις λεπτομέρειες του προϋπολογισμού, ο οποίος είχε συμφωνηθεί από τον Φεβρουάριο και προβλέπει αυξήσεις δαπανών κατά 80 δισ. δολάρια για τις ένοπλες δυνάμεις και κατά 63 δισ. δολάρια για προγράμματα στο εσωτερικό της χώρας. Εκδηλώθηκαν όμως διαφωνίες σε θέματα όπως το μεταναστευτικό, η ασφάλεια των συνόρων, οι φοροαπαλλαγές, αλλά και η διάνοιξη υπόγειας σήραγγας κάτω από τον ποταμό Χάντσον, που θα συνδέει τη Νέα Υόρκη με το Νιου Τζέρσεϊ. Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας δήλωσαν σε δημοσιογράφους ότι ίσως χρειαστεί να διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία το Σαββατοκύριακο. Σε περίπτωση οποιουδήποτε κωλύματος που μπορεί να σταματήσει τη διαδικασία, υπάρχει ο κίνδυνος νέας διακοπής στη λειτουργία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Ρεπουμπλικανό Πολ Ράιαν, ένα από τα θέματα που δεν έχουν διευθετηθεί και αποτελούν αιτία διαφωνιών, είναι το κατά πόσον πρέπει να χρηματοδοτηθεί το τείχος που έχει αναγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ ότι θα ανεγερθεί στα σύνορα, ή να διατεθούν 900 εκατ. δολάρια για τη σήραγγα κάτω από τον ποταμό Χάντσον, στην οποία εναντιώνεται ο Αμερικανός πρόεδρος. Την ίδια στιγμή, πάντως, μέλη των Δημοκρατικών, όπως η Νίτα Λόβεϊ, βουλευτής της Νέας Υόρκης, κατηγορούν τους Ρεπουμπλικανούς ότι προσθέτουν διαρκώς νέες τροπολογίες που γνωρίζουν εκ προοιμίου ότι θα απορρίψουν οι Δημοκρατικοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή