Αλλάζει γραμμή πλεύσης το Πεκίνο λόγω Τραμπ

Αλλάζει γραμμή πλεύσης το Πεκίνο λόγω Τραμπ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν αναμονή των δασμών που σκοπεύει να επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ σε κινεζικά προϊόντα, αξίας 60 δισ. δολαρίων, το Πεκίνο δεσμεύεται να λάβει μέτρα για να προστατεύσει τα πνευματικά δικαιώματα των ξένων που επενδύουν στην κινεζική οικονομία. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χθες ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, τονίζοντας πως η Κίνα θέλει να αποφύγει έναν εμπορικό πόλεμο και δεν θα αναγκάζει πλέον τις ξένες επιχειρήσεις να εκχωρούν τεχνογνωσία σε κινεζικές.

Το Πεκίνο επιχειρεί έτσι, έστω και καθυστερημένα, να ανταποκριθεί σε ένα πάγιο αίτημα της Ουάσιγκτον, η οποία κατηγορεί τις κινεζικές επιχειρήσεις ότι υποκλέπτουν τεχνογνωσία από τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλείται αυτήν την τακτική των κινεζικών επιχειρήσεων ως αιτία των δασμών που θα επιβάλει σε κινεζικά προϊόντα και τους οποίους αναμένεται να συγκεκριμενοποιήσει την Παρασκευή. «Οι επιχειρήσεις θέλουν να δουν την Κίνα να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα και να μη μένει μόνο στα λόγια», σχολιάζει ο Τζον Φρίσμπι, πρόεδρος του σινοαμερικανικού επιχειρηματικού συμβουλίου. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Ουάσιγκτον, οι δασμοί θα αφορούν μεγάλο φάσμα κινεζικών προϊόντων, από ηλεκτρονικών είδη μέχρι είδη υπόδησης και ένδυσης, καθώς και περιορισμούς στις επενδύσεις κινεζικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ.

Εξάλλου, το αμερικανικό δίκτυο CNBC εκτιμά ότι η Fed θα αποφύγει να σχολιάσει οτιδήποτε σχετικό με τον επικείμενο εμπορικό πόλεμο, για να μην εντείνει την ανησυχία και να αποφύγει τυχόν επιπτώσεις στις αγορές και στην οικονομία. Αναμένεται, αντιθέτως, να περιοριστεί μόνον στις θετικές εξελίξεις. Πολλοί οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν, πάντως, ότι το θέμα θα συζητηθεί στη διήμερη συνεδρίαση που άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί σήμερα. «Θα το δούμε σίγουρα όταν δημοσιευθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης, θα αντιληφθούμε σε τρεις εβδομάδες τι σκέφτονται», σχολιάζει σχετικά η Νταϊάν Σουόνκ, οικονομολόγος της Grant Thornton. Η ίδια υπογραμμίζει ότι είναι δύσκολο για οποιονδήποτε οικονομολόγο να υπολογίσει τον αντίκτυπο των δασμών, καθώς δεν είναι ακόμα σαφές ούτε σε ποια ακριβώς προϊόντα θα επιβληθούν ούτε τι αντίποινα θα προκαλέσουν από την πλευρά των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή