Πλήρης αναφορά προέλευσης των συστατικών στα τρόφιμα

Πλήρης αναφορά προέλευσης των συστατικών στα τρόφιμα

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε νομοθετική πρόταση για την αναγραφή της προέλευσης των βασικών συστατικών ενός τροφίμου πάνω στη συσκευασία. Με την εν λόγω εισήγηση, η Κομισιόν επιχειρεί να ανταποκριθεί στο μαζικό αίτημα των καταναλωτών για περισσότερη ενημέρωση σχετικά με την προέλευση των τροφίμων. Ειδικότερα, σε αυτό το στάδιο διαβούλευσης η Κομισιόν προτείνει τα εξής: Αν σε κάποια συσκευασία υπάρχει η οποιαδήποτε ένδειξη προέλευσης, τότε θα πρέπει να αναγράφεται η αληθινή προέλευση των βασικών συστατικών του προϊόντος. Αυτό μπορεί να αφορά ακόμα και μια συσκευασία που απλώς φέρει τη σημαία μιας χώρας.

Στη συσκευασία των βελγικών πραλινών, για παράδειγμα, θα έπρεπε να υποδεικνύεται ότι το κακάο προέρχεται από την Ακτή Ελεφαντοστού. Οι εταιρείες που δυνητικά πλήττονται από μια τέτοια ρύθμιση, έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους. Φοβούνται ότι η υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης των συστατικών ενός τροφίμου θα μπερδέψει τους καταναλωτές ή και θα τους αποτρέψει από το να αγοράσουν κάποιο προϊόν. Εκπρόσωπος της Barilla, της ιταλικής εταιρείας ζυμαρικών, δήλωσε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Politico ότι «δεν πρέπει να καλλιεργήσουμε την προκατάληψη ότι η προέλευση είναι συνώνυμο της ποιότητας». Προσέθεσε, επίσης, ότι τα ιταλικά ζυμαρικά είναι φημισμένα λόγω του ότι περιέχουν και ξένα συστατικά. Από την άλλη, οι Βρυξέλλες βλέπουν τις νέες ρυθμίσεις ως μέσο συγκράτησης και περιορισμού μονομερών ενεργειών από χώρες όπως η Ιταλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT