ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανω του 1 τρισ. δολ. η αξία εξαγορών και συγχωνεύσεων το 2018

ano-toy-1-tris-dol-i-axia-exagoron-kai-sygchoneyseon-to-2018-2240350

Οι ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σε διεθνές επίπεδο αποτυπώνονται και στο κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων. Από τις αρχές της χρονιάς και μέχρι προχθές, οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις ξεπέρασαν το 1 τρισ. δολάρια παγκοσμίως. Αξίζει να επισημάνουμε ότι πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό με τον οποίο έχουν συναφθεί επιχειρηματικές συμφωνίες τέτοιας κλίμακας. Κύριοι μοχλοί αυτής της ζωηρής δραστηριότητας είναι οι συμφωνίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση συνολικά, στη Βρετανία και τη Γερμανία, την Κίνα και την Ιαπωνία, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Ανακύπτει, ως εκ τούτου, το ερώτημα ποιοι παράγοντες ευνόησαν αυτές τις εξελίξεις. Η οικονομία είναι εύρωστη, η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων ζωηρή και οι τράπεζες που αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση εξαγορών και συγχωνεύσεων έχουν υλοποιήσει πολύ μεγάλες συμφωνίες άνω των 10 δισ. δολαρίων η καθεμία. Θετικά στην όλη διαδικασία λειτούργησε και η φορολογική μεταρρύθμιση Τραμπ, με τις ελαφρύνσεις των εταιρικών ομίλων.

Σημαντική, μεταξύ άλλων, κρίνεται και η εξαγορά της αμερικανικής Express Scripts, η οποία κατασκευάζει ιατρικό εξοπλισμό και παρέχει υπηρεσίες για τη διαχείριση συνταγογραφούμενων φαρμάκων, από την επίσης αμερικανική Cigna, που ειδικεύεται στις ασφάλειες υγείας. Πρόκειται για εξαγορά της τάξεως των 67 δισ. δολαρίων.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας Eon εξαγόρασε έναντι 43 δισ. ευρώ την Innogy, η οποία δραστηριοποιείται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Επίσης, η αμερικανική Comcast προσέφερε 31 δισ. δολάρια για τον πανευρωπαϊκό όμιλο ΜΜΕ του Sky, όπως επισημαίνουν οι Financial Times.

Εργαλεία

Σύμφωνα τον Λίον Καλβαρία, έμπειρο στις συγχωνεύσεις και στις εξαγορές και πρόεδρο του βραχίονα θεσμικών πελατών της Citigroup, οι εταιρείες σήμερα αναζητούν τρόπους να μειώσουν τις δαπάνες τους και να επιταχύνουν την αύξηση στις πωλήσεις τους. Η μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των εταιρικών κερδών στις ΗΠΑ από το 35% προηγουμένως στο 21% και η δυνατότητα των αμερικανικών πολυεθνικών να επαναπατρίσουν τα κέρδη τους συνέβαλαν στην αναζωογόνηση των εξαγορών. Εν τω μεταξύ, όπως επισημαίνει ο Αντον Σαχαζιζιάν, επικεφαλής του βραχίονα αμερικανικών εξαγορών και συγχωνεύσεων στη Moelis & Company, οι εταιρείες κάνουν μεγάλες συμφωνίες, οι οποίες, ουσιαστικά, θα μεταμορφώσουν και τις ίδιες. Για παράδειγμα, την περυσινή χρονιά, κατά μέσον όρο, το ύψος των συμφωνιών είχε φθάσει στο επίπεδο-ρεκόρ των 131 εκατ. δολαρίων. Συν τοις άλλοις, ακόμα κι όταν ανακύπτουν προβλήματα λόγω θεμάτων ανταγωνισμού, τα διοικητικά στελέχη των επιχειρήσεων δείχνουν πρόθυμα να κάνουν αλλαγές και να προβούν σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ή να προχωρήσουν σε επιμέρους περίπλοκες εξαγορές. Κάτι τέτοιο συνέβη και στην περίπτωση της απόπειρας εχθρικής εξαγοράς της Qualcom από την Broadcom με τίμημα 142 δισ. δολαρίων, την οποία εμπόδισε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2017 η δραστηριότητα φέτος είναι αυξημένη 50% και 12%, εν συγκρίσει με την αντίστοιχη περίοδο το 2007, δηλαδή πριν ξεσπάσει η κρίση. Το 2007 πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως εξαγορές και συγχωνεύσεις άνω των 4,6 τρισ. δολαρίων.