Μεγάλη πτώση σε Ευρώπη και Wall Street

Μεγάλη πτώση σε Ευρώπη και Wall Street

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κόκκινο οδήγησε χθες τα χρηματιστήρια στις δύο πλευρές του Ατλαντικού η εντεινόμενη απειλή ενός εμπορικού πολέμου ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Κίνα. Οι επενδυτές έχουν επικεντρωθεί στη διαφαινόμενη όξυνση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, παρακάμπτοντας την απόφαση που έλαβε η Fed, μία μέρα νωρίτερα, να αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου. Το αρνητικό κλίμα έχει, άλλωστε, επιτείνει η συνεχιζόμενη κρίση γύρω από τη Facebook, που οδήγησε σε νέα υποχώρηση της μετοχής της χθες κατά 2,5% και συμπαρέσυρε όλον τον κλάδο των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.

Η συντονισμένη πτώση σε Ευρώπη και Wall Street ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από τον Φεβρουάριο, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones να υποχωρεί, αργά χθες το απόγευμα, κατά 1,25% και ο S&P 500 κατά 1,32%.

Στην Ευρώπη έκλεισαν με απώλειες κατά 1,23% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, κατά 1,7% ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης, κατά 1,38% ο CAC 40 του Παρισιού και κατά 1,85% ο FTSE MIB του Μιλάνου. Σημαντική πτώση άνω του 1% εμφάνισαν και τα κινεζικά χρηματιστήρια.

Την ίδια στιγμή, το δολάριο υποχωρούσε στα χαμηλότερα επίπεδα μηνός, ενώ οι επενδυτές στρέφονταν στα ασφαλή καταφύγια των κρατικών ομολόγων. Οι αποδόσεις των δεκαετών του αμερικανικού δημοσίου υποχώρησαν 6 μ.β. στο 2,83% και κατά 6 μ.β. στο 0,53% οι αποδόσεις των γερμανικών δεκαετών ομολόγων.

Οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές δεν άφησαν ανεπηρέαστο και το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί την Πέμπτη κατά 1,57% στις 787,50 μονάδες. Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τις επιθετικές πωλήσεις ξένων funds σε τράπεζες και εμποροβιομηχανικές μετοχές όπως η ΔΕΗ (-4,24%) και η Μυτιληναίος (-5,56%) λόγω της ποινικής δίωξης κατά του Ευ. Μυτιληναίου. Χθες, συμπληρώθηκαν οκτώ συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις με συνολικές απώλειες 5,32% για τον Γενικό Δείκτη και μείωση της κεφαλαιοποίησης κατά 2,24 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν και στα κρατικά ομόλογα με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι αποδόσεις και να αυξηθεί το επενδυτικό ρίσκο της χώρας. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανήλθε στο 4,23% από 4,18%, το 7ετές ομόλογο είχε απόδοση στο 3,91% από 3,89% της προηγούμενης συνεδρίασης και το 5ετές ομόλογο εμφάνισε αυξημένη απόδοση στο 3,43% από 3,41% της συνεδρίασης της Τετάρτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή