ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών στην Κίνα

o-tramp-anakoinose-tin-epivoli-dasmon-stin-kina-2240564

O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες το διάταγμα που ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή δασμών έως και 60 δισ. δολαρίων σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα. Πάντως, για να χαμηλώσει τους τόνους, ο κ. Τραμπ δήλωσε ότι αντιμετωπίζει την Κίνα ως «φίλο».

Σύμφωνα με τους όρους του διατάγματος, οι δασμοί θα επιβάλλονται έπειτα από διαβουλεύσεις με λομπίστες και μέλη του Κογκρέσου, προκειμένου να επιλεχθούν οι στόχοι από μία λίστα με 1.300 κινεζικά προϊόντα. Περιθώρια δίνονται, επίσης, στην Κίνα για να αντιδράσει στα μέτρα του Λευκού Οίκου, μετριάζοντας έτσι τον κίνδυνο δραματικών αντιποίνων από το Πεκίνο.

«Είμαστε σε επαφές με την Κίνα και βρισκόμαστε σε στάδιο διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο κ. Τραμπ, προσθέτοντας ότι η απώλεια θέσεων εργασίας εξαιτίας αθέμιτων εμπορικών πρακτικών ήταν ο λόγος που τον ψήφισαν οι Αμερικανοί στις εκλογές το 2016. Η Ουάσιγκτον σκοπεύει, επίσης, να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, διότι θεωρεί υπεύθυνη την Κίνα για την κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων. Μία από τις βασικές προεκλογικές εξαγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ ήταν να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα κατά 100 δισ. δολάρια από τα 375 δισ. δολάρια.

Υπάρχουν φόβοι για αντίποινα από την Κίνα. Κίνδυνο διατρέχουν οι εισαγωγές σόγιας και άλλων γεωργικών προϊόντων από τις ΗΠΑ. Ενδεχομένως να συμπεριληφθούν, επίσης, τα αεροσκάφη της Boeing σε μια αντίστοιχη λίστα του Πεκίνου. Οι συνέπειες θα είναι βαριές για τον αμερικανικό κολοσσό αεροναυπηγικής. Πέρυσι ανακοίνωσε ότι αναμένει παραγγελίες 7.000 αεροσκαφών, συνολικής αξίας 1,1 τρισ. δολαρίων, τα επόμενα 20 χρόνια. H Κίνα είχε δηλώσει από νωρίς την Πέμπτη ότι θα αντιδράσει σε τέτοιας φύσεως μονομερείς ενέργειες των ΗΠΑ λαμβάνοντας μέτρα προστατευτισμού.

«Η Κίνα δεν θα μείνει αδρανής όσο παραβιάζονται τα έννομα δικαιώματά της. Πρέπει να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας», ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας. Οι ΗΠΑ καλύπτουν πάνω από το 70% των εισαγωγών σόγιας στην Κίνα, με εξαγωγές που διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 12,4 δισ. δολάρια. Οι συνολικές εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από τις ΗΠΑ στην Κίνα διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 19,6 δισ. δολάρια.

Η εμπορική διαμάχη των ΗΠΑ με την Κίνα αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο άρχισε πριν από λίγες μέρες, όταν ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε δασμούς 25% σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο. Εν συνεχεία, όμως, η αμερικανική κυβέρνηση εξαίρεσε τον Καναδά, το Μεξικό, την Ε.Ε., την Αυστραλία, την Αργεντινή και τη Βραζιλία. «Αυτές είναι οι χώρες που βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιταϊζερ, προσθέτοντας ότι οι δασμοί θα «παγώσουν» σε αυτές τις περιπτώσεις. Η Κίνα, όμως, δεν θα έχει ανάλογη μεταχείριση.

Σινοαμερικανικές βολές

Η Ουάσιγκτον έχει υποσχεθεί τη μείωση του υπέρογκου εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ με την Κίνα, διότι θεωρεί ότι θίγονται τα συμφέροντά της. «Πόση σόγια θα πρέπει να παραγγείλει η Κίνα από τις ΗΠΑ για να ισοσκελιστεί με την παραγγελία ενός Boeing; Ή, αλλιώς, αν η Κίνα αγοράσει συγκεκριμένο αριθμό αεροσκαφών Boeing, τότε θα πρέπει και οι ΗΠΑ να αγοράσουν συγκεκριμένο αριθμό C919 ίδιας αξίας;» είναι το ερώτημα που διατύπωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας απάντησε στις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι το Πεκίνο ευθύνεται για την εφαρμογή αθέμιτων πρακτικών στο παγκόσμιο εμπόριο. Συγκεκριμένη αναφορά έγινε στους περιορισμούς των ΗΠΑ στις εξαγωγές ορισμένων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Η αμερικανική κυβέρνηση εφαρμόζει μέτρα προστατευτισμού εις βάρος της Κίνας, καθώς την τελευταία δεκαετία έχει μειωθεί η εξάρτηση της οικονομίας της από τις εξαγωγές. «Οι περισσότερες κινεζικές εταιρείες μπορούν να επιβιώσουν από έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, διότι σήμερα αντλούν περισσότερα έσοδα από την εγχώρια οικονομία», λέει η κ. Χερέρο, επικεφαλής της Natixis για την Ασία και τον Ειρηνικό.