Την κορυφή στα πνευματικά δικαιώματα διεκδικεί η Κίνα

Την κορυφή στα πνευματικά δικαιώματα διεκδικεί η Κίνα

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα αναμένεται να κατακτήσει την πρώτη θέση στην κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων τα επόμενα τρία χρόνια, εκτοπίζοντας τις ΗΠΑ, αν εξακολουθήσει να καινοτομεί με τους σημερινούς ρυθμούς, προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO) του ΟΗΕ. Οι αιτήσεις της Κίνας για την κατοχύρωση εμπορικού σήματος στον WIPO αυξήθηκαν κατά 36% στη διάρκεια του περυσινού έτους. Σημειώνει δε διψήφια αύξηση κάθε χρόνο από το 2003. Είναι πολύ δύσκολο, ως εκ τούτου, να αποδείξει κανείς ότι διενεργείται κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων από την Κίνα. Θα πρέπει να συγκεντρωθεί ένας τεράστιος όγκος με αδιάσειστες και λεπτομερείς αποδείξεις, για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του WIPO, Φράνσις Γκούρι. «Μιλάμε για πολύ περίπλοκο σύστημα καινοτομιών που απαρτίζεται από ένα κανονιστικό πλαίσιο, διάφορους οργανισμούς και ατομικούς παράγοντες σε μια τεράστια χώρα», πρόσθεσε ο ίδιος από τη Γενεύη. Τόνισε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τις διαμαρτυρίες των ΗΠΑ για την κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων από την Κίνα, διότι δεν έχει εξετάσει τα στοιχεία που διαθέτει η αμερικανική κυβέρνηση, ούτε είναι αρμοδιότητα του WIPO να αξιολογεί αυτές τις υποθέσεις. Πρότεινε, όμως, να προσφύγει η Κίνα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας Huawei και ΖΤΕ Group υπέβαλαν τις περισσότερες αιτήσεις. Ακολούθησε η αμερικανική Intel Corp. και η ιαπωνική Mitsubishi Electric. Με αυτές τις επιδόσεις, η Κίνα έχει ήδη αντικαταστήσει την Ιαπωνία στη 2η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Η Κίνα έχει κάνει αλματώδη πρόοδο στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας, αποφάνθηκε ο κ. Γκούρι. «Η πραγματικότητα είναι ότι προστίθεται ένας νέος παίκτης στο προσκήνιο», δήλωσε ο υψηλός αξιωματούχος του WIPO στο πρακτορείο Reuters. Στο νέο, εμπορικό, οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η Κίνα αναδύεται ως μεγάλος ανταγωνιστής στην τεχνολογία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή