Ανάγκη για αυστηρότερες ρυθμίσεις στη χρήση προσωπικών δεδομένων

Ανάγκη για αυστηρότερες ρυθμίσεις στη χρήση προσωπικών δεδομένων

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις βρίσκονται οι όμιλοι υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ, καθώς είναι πολύ πιθανόν να αναγκαστούν να αλλάξουν το επιχειρηματικό μοντέλο τους. Το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων 50 εκατ. χρηστών του Facebook έχει προκαλέσει την οργή του αμερικανικού πολιτικού κατεστημένου. Η επί μακρόν συζήτηση περί αυστηρότερου ελέγχου των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών ίσως μεταφραστεί σε πρακτικά μέτρα μετά το σκάνδαλο. Εταιρείες όπως η Facebook, η Google και η Microsoft θα επηρεαστούν, κατά κύριο λόγο από τις εξελίξεις, επειδή το επιχειρηματικό τους μοντέλο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κατοχή και επεξεργασία μεγάλων όγκων δεδομένων.

Η Facebook καλείται να αποκριθεί σε πληθώρα ερωτημάτων για το πώς επέτρεψε στην Cambridge Analytica να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα 50 εκατ. χρηστών και εν συνεχεία να προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες με βάση αυτά τα δεδομένα στο προεκλογικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ, προέδρου των ΗΠΑ. Παρότι η ευαισθησία σχετικά με την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα είναι όρος αδιαπραγμάτευτος για την Ε.Ε., οι Αρχές των ΗΠΑ πρώτη φορά εκφράζουν τόσο ανοιχτά την ανησυχία τους για το πώς οι τεχνολογικοί κολοσσοί διαχειρίζονται αυτά τα δεδομένα. Είναι βέβαιο πως η κοινή γνώμη θα επικεντρωθεί στην ανάγκη να ελεγχθεί και να περιοριστεί η δυνατότητα αυτών των επιχειρήσεων να μοιράζονται με τρίτες εταιρείες τα δεδομένα που συλλέγουν από τους χρήστες τους. Εως το 2014, η Facebook επέτρεπε σε τρίτες εταιρείες την «εξόρυξη» δεδομένων όχι μόνον των χρηστών που έδιναν τη συγκατάθεσή τους γι’ αυτό αλλά και των «φίλων» αυτών των χρηστών, χωρίς τη συγκατάθεση κανενός.

Ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ στην πρώτη του δήλωση μετά το σκάνδαλο και υπό τις έντονες πιέσεις της κοινής γνώμης, δήλωσε ότι η εταιρεία θα κάνει ελέγχους για τα δεδομένα που είχε μοιραστεί με τρίτους πριν θέσει αυστηρότερους κανόνες διαμοιρασμού δεδομένων το 2014. Απείλησε, μάλιστα, με αποκλεισμό από την πλατφόρμα όσους δεν συνεργαστούν και αρνηθούν τον έλεγχο. Η μετοχή της Facebook χθες το απόγευμα εξακολουθούσε να υποχωρεί, φθάνοντας μέχρι και τα 164 δολάρια (-2,5%). Πριν από τις 17 Μαρτίου και την αποκάλυψη του σκανδάλου, η τιμή της μετοχής ανερχόταν στα 185 δολάρια. Εκτοτε, έχει σημειώσει συνολικές απώλειες της τάξεως του 10%, ενώ η κεφαλαιοποίηση έχει πέσει από τα 537 δισ. δολ. στα 480 δισ. δολ. σε τέσσερις μέρες. Το Economist επισημαίνει ότι η αξία της Facebook είναι δυνητικά πρόσκαιρη, επειδή από τη συνολική της αξία μόνο 14 δισ. δολ. αντιστοιχούν σε υλικά περιουσιακά στοιχεία. Το υπόλοιπο μέρος είναι άυλο. Η Google και η Microsoft έχουν αρνηθεί να απαντήσουν ή να σχολιάσουν τις εξελίξεις, όταν τους ρώτησε σχετικά το Reuters. Από τις 25 Μαΐου 2018 θα αρχίσει να ισχύει σε όλη την Ε.Ε. η νέα οδηγία για την προστασία των δεδομένων. Η οδηγία θα περιορίζει το πώς συλλέγονται και χρησιμοποιούνται τα δεδομένα από τις εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή