Οι ΗΠΑ εξαιρούν από δασμούς τις εισαγωγές αλουμινίου, χάλυβα από Ε.Ε.

Οι ΗΠΑ εξαιρούν από δασμούς τις εισαγωγές αλουμινίου, χάλυβα από Ε.Ε.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια θετική εξέλιξη για την Ευρωπαϊκή Ενωση σημειώθηκε στο πεδίο του επαπειλούμενου εμπορικού πολέμου. Η αρμόδια επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ, ύστερα από δύο ημέρες επίπονων διαπραγματεύσεων με Αμερικανούς αρμόδιους αξιωματούχους, εξασφάλισε ότι θα εξαιρεθούν από τους δασμούς οι ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Τους δασμούς σκοπεύει να επιβάλει η Ουάσιγκτον σε πολλές χώρες. Σύμφωνα με πηγές της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, από την εξαίρεση θα ωφεληθούν όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., αν και δεν έχει γίνει ακόμα σαφές κατά πόσον η απόφαση θα έχει μόνιμο ή προσωρινό χαρακτήρα. Θα πρέπει να αναφερθεί επίσης ότι από τους δασμούς θα εξαιρεθούν και η Αυστραλία, η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Ν. Κορέα. Το Μεξικό και ο Καναδάς ήδη εξαιρέθηκαν. Τις παραπάνω πληροφορίες επιβεβαίωσε λίγες ώρες αργότερα και ο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, εκπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ. Επικαλέστηκε, μάλιστα, τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εκτιμά ότι «ορισμένες χώρες πρέπει να εξαιρεθούν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων». Οπως παρατηρεί σε τηλεγράφημά του και το πρακτορείο Euronews, τελικά απέδωσαν καρπούς τόσο οι απειλές για αντίποινα εκ μέρους των Βρυξελλών όσο και οι διμερείς διαπραγματεύσεις αυτές καθαυτές.

Ομάδα εργασίας

Επικαλούμενη τις προαναφερθείσες πηγές της, η Le Monde ανέφερε ότι οι δύο πλευρές αποφάσισαν τη συγκρότηση μεικτής ομάδας υψηλόβαθμων στελεχών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, με στόχο να εξεταστούν εκτενώς τα εμπορικά ζητήματα. Συγκεκριμένα, η ομάδα θα ασχοληθεί με το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Ευρώπης, τους δασμούς, που έχουν τεθεί σε ισχύ στις συναλλαγές των δυο εταίρων, καθώς και το σοβαρό ζήτημα της πλεονασματικής παραγωγικής δυνατότητας της Κίνας.

Μιλώντας σε Ευρωπαίους αξιωματούχους και ευρωβουλευτές λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, η Σεσίλια Μάλστρομ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος θα προτείνει την εξαίρεση όλων των χωρών της Ε.Ε. Πάντως, αν δεν επιτυγχανόταν αυτός ο στόχος, η Κομισιόν θα προσέφευγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως μόλις μία ημέρα πριν από την απόφαση της εξαίρεσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε αυστηρούς κανόνες φορολόγησης των κολοσσών υψηλής τεχνολογίας, όπως οι Google, Facebook και Amazon. Στόχος της να περιορίσει τα κρούσματα φοροαποφυγής αυτών των ομίλων, που μεταφέρουν την έδρα τους σε χώρες με χαμηλούς συντελεστές φορολόγησης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή