Ο ΟΠΕΚ επεξεργάζεται πολυετή συμφωνία με Ρωσία για περιορισμό παραγωγής

Ο ΟΠΕΚ επεξεργάζεται πολυετή συμφωνία με Ρωσία για περιορισμό παραγωγής

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σύναψη μιας ιστορικής συμφωνίας για την παραγωγή πετρελαίου επεξεργάζονται από κοινού Σαουδική Αραβία και Ρωσία. Η συμφωνία θα είναι πολυετής για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου και θα είναι μεταξύ της Ρωσίας και του ΟΠΕΚ, του οποίου de facto ηγείται η Σ. Αραβία ως κορυφαία πετρελαιοπαραγωγός χώρα. Οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών) παράγουν όλες μαζί περίπου το 44% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, ενώ τα αποθέματα αυτών των χωρών αντιστοιχούν στο 73% των παγκόσμιων αποθεμάτων.

Επομένως, η συμφωνία με τη Ρωσία (περίπου 12,5% της παγκόσμιας παραγωγής) θα μπορούσε να επιτύχει τον έλεγχο σημαντικού μέρους της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και δυνητικά την άνοδο της τιμής του. Η συνεργασία με τη Ρωσία, που δεν είναι μέλος του διεθνούς καρτέλ πετρελαίου, άρχισε το 2016 λόγω της κάθετης πτώσης της τιμής του πετρελαίου.

Στα μέσα του 2014 το πετρέλαιο κόστιζε πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι. Στις αρχές όμως του 2016 η τιμή του είχε φτάσει τα 27 δολάρια λόγω της χρόνιας υπερπροσφοράς, γεγονός που ώθησε τον ΟΠΕΚ στη συνεργασία με τη Ρωσία για να αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου μέσω της μείωσης της παραγωγής. Εκτοτε, η Ρωσία συνεργάζεται με τη Σ. Αραβία και τις υπόλοιπες χώρες του ΟΠΕΚ. Οι συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών έχουν συνήθως χρονικό ορίζοντα ενός έτους. «Επεξεργαζόμαστε τη μετάβαση από συμφωνίες ετήσιας διάρκειας σε συμφωνίες διάρκειας δέκα με είκοσι έτη», δήλωσε ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σε αποκλειστική συνέντευξη στο Reuters. «Εχουμε καταλήξει στο γενικό πλαίσιο, αλλά όχι ακόμη στις τεχνικές λεπτομέρειες», συμπλήρωσε. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Ενέργειας της Σ. Αραβίας Χαλίντ αλ Φαλίχ είχε δηλώσει ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ θα πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τη Ρωσία και άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες που δεν μετέχουν στον ΟΠΕΚ.

Η συνεργασία αυτή έχει επίκεντρο τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, ώστε τα παγκόσμια αποθέματα να πέσουν στα επίπεδα που επιθυμούν οι συνεργαζόμενες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες. Ηδη η μείωση της παραγωγής που κατάφερε ο ΟΠΕΚ με τη Ρωσία και κάποιες άλλες χώρες έχει φέρει αποτελέσματα, γεγονός για το οποίο η Σ. Αραβία δέχεται επαίνους.

Η μελλούμενη πολυετής συμφωνία αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις και για την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Σ. Αραβίας, Aramco. Στα τέλη του 2018 ή στις αρχές του 2019 θα λάβει χώρα η δημόσια εγγραφή της Aramco, η οποία προσμένει την τέλεια συγκυρία για να πουλήσει το 5% των μετοχών της. Το κλείσιμο της συμφωνίας Σ. Αραβίας – Ρωσίας θα δώσει ώθηση στην αξία της εταιρείας, όπως άλλωστε και στην τιμή του πετρελαίου. Αν αποβεί επιτυχής η δημόσια εγγραφή, η συνολική αξία της Aramco μπορεί να φτάσει τα 2 τρισ. δολάρια, γεγονός που θα την καθιστούσε τη μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή